article
1.3489904
Volgend jaar is het voor woningbezitters met een spaarhypotheek waarschijnlijk niet meer mogelijk om de opgebouwde spaarpot van box 3 naar box 1 over te hevelen.
Boxhoppen nu het nog kan
Volgend jaar is het voor woningbezitters met een spaarhypotheek waarschijnlijk niet meer mogelijk om de opgebouwde spaarpot van box 3 naar box 1 over te hevelen.
http://www.gelderlander.nl/algemeen/economie/geld-en-werk/boxhoppen-nu-het-nog-kan-1.3489904
2012-11-22T09:34:48+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.150274.1341390427!image/image-150274.jpg
Belasting,geld en werk,belasting,hypotheek,Nederland
Geld en werk
Home / Algemeen / Economie / Geld en werk / Boxhoppen nu het nog kan

Boxhoppen nu het nog kan

Foto's
1
  • Afbeelding
   Fotograaf
  Volgend jaar is het voor woningbezitters met een spaarhypotheek waarschijnlijk niet meer mogelijk om de opgebouwde spaarpot van box 3 naar box 1 over te hevelen.

  Daarom lopen ze het risico flink meer belasting te moeten betalen.

  Hoewel het kabinet de beslissing over de boxwijzigingen heeft uitgesteld tot 1 april, kan boxhoppen toch verstandig zijn.

  Aflossen is al jarenlang een vies woord als het om hypotheken gaat. Wie zijn hypotheek aflost, vermindert namelijk zijn renteaftrek. En dus vond de fiscaal gunstige spaarhypotheek gretig aftrek. De huiseigenaar stort een spaarpremie in een verzekering of op een spaarrekening en na dertig jaar wordt daarmee de hypotheek afgelost. Nu het kabinet de kosten van de hypotheekrenteaftrek wil terugbrengen, wordt aflossen weer gestimuleerd.

  Vanaf 2013 is het in principe niet meer mogelijk een fiscaal aftrekbare spaar- of beleggingshypotheek af te sluiten. Dit geldt in eerste instantie voor nieuwe klanten. Maar ook consumenten die al een hypotheek hebben, moeten heel goed opletten.

  Fiscale strop
  "Voor vele duizenden woningeigenaren met een spaar- of levenhypotheek dreigt een fiscale strop zonder dat zij zich daarvan bewust zijn", waarschuwt Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars. Het gaat om huiseigenaren met een spaar- of levenhypotheek die vermogen opbouwen in box 3. Bij deze hypotheekvorm wordt er door middel van een levensverzekering gespaard voor de aflossing. Als het aan het kabinet ligt, kunnen huiseigenaren na 1 april volgend jaar hun hypotheek niet meer overhevelen van box 3 naar box 1.

  Wanneer een spaar- of levenhypotheek in box 1 zit, spreek je van een Kapitaalverzekering Eigen Woning. Een belangrijk voordeel van het onderbrengen van het opgebouwde vermogen in box 1 is een belastingvrijstelling van 154.000 euro per persoon. In box 3 is dat slechts 21.139 euro per persoon. Boven dat bedrag betaal je 1,2 procent belasting in box 3.

  Spelregels
  Tegenover dit voordeel staat dat box 1 strengere spelregels kent voor hypotheekspaarpotten. Zo moet het hele bedrag worden gebruikt voor aflossing van de woningschuld en moet er minimaal twintig jaar premie worden ingelegd.

  "Huiseigenaren met een spaarhypotheek beginnen soms in box 3 vanwege het flexibelere regime. Zodra ze boven de belastingvrijstelling in box 3 komen, stappen ze over naar box 1", verduidelijkt Christian Dijkhof van de Organisatie van Financiële Dienstverleners. Als dit niet meer mag, moet de woningeigenaar elk jaar 1,2 procent belasting betalen voor het deel dat de vrijstelling overstijgt. "Concreet: als de waarde 50.000 euro boven de vrijstelling uitkomt, komt dit neer op 600 euro extra belasting per jaar. Dit staat op gespannen voet met het kabinetsstreven bestaande hypotheken ongemoeid te laten", vindt Koopman.

  Deze adviseert consumenten dan ook om de spaar- en levenhypotheek naar box 1 te verhuizen nu het nog kan.

  Verstandig
  Voor de verhuizing naar een andere box moet de verzekeraar de polis omzetten naar een Kapitaalverzekering Eigen Woning. "Je kunt dit regelen via je hypotheekadviseur. Deze geeft het door aan de verzekeraar. Die stelt vervolgens de gegevens weer beschikbaar aan de Belastingdienst", verklaart hypotheekexpert Oscar Noorlag van De Hypotheekshop.

  Omdat aan box 1 strengere spelregels verbonden zijn, is het wel verstandig om de persoonlijke situatie te bekijken alvorens te beslissen of boxhoppen verstandig is.