Home / Archief / Mooi tutti frutti jaar!

Mooi tutti frutti jaar!

  • Reageer
  • U kunt deze pagina printen door gebruik te maken van de standaard print mogelijkheden in uw browser.

Tutti Frutti is Italiaans voor ’alle vruchten’. Alle is misschien wat veel, maar abrikozen, pruimen, appels en peren zitten in ieder geval in deze mix van gedroogd fruit.

Vaak aangevuld met rozijnen, gekonfijte peertjes en gedroogde vijgen. Nachtje laten wellen, even koken en ruim de tijd gunnen om te versmelten.

Het klinkt zo grappig, tutti frutti. In Vlaanderen hebben ze het programma om schoolkinderen aan het fruit te krijgen zo genoemd. Goed gevonden, je krijgt er toch een vrolijk gevoel van. Zeker als Little Richard of Elvis het swingend de ether in slingeren: ’Tutti Frutti, all over rootie, A-wop-bop-a-loo-lop a-lop bam boo!’

In een tijd dat er eigenlijk geen vers seizoensfruit voorhanden is, vormen gedroogde vruchten een rijke bron van vitamines, mineralen en voedselvezels. Stimulerend voor de darmen, opbouwend voor het bloed dankzij een hoog ijzergehalte.

Twee nadelen kleven er aan tutti frutti. Ten eerste: je moet ruim van tevoren bedenken dat je het wilt gaan eten, want gedroogde vruchten moeten minstens een nacht wellen. Was ze altijd zorgvuldig, want tijdens het droogproces zijn ze in de meeste gevallen gezwaveld, om de mooie kleur te behouden. Vooral de abrikozen en sultanarozijnen. Ten tweede: pas op met pitten in de pruimen, anders kost het je een kies of kroon.

De snelste manier om tutti frutti te maken is, volgens de kookboeken, in de magnetron. Vijf minuten op vol vermogen in een afgesloten kom met water, suiker, kaneel en een eetlepel citroensap. Minimaal een uurtje laten staan, proeven en eventueel nog wat suiker toevoegen.

Onder dat nachtje wellen kom je echt niet uit, of je moet speciaal voorgeweld fruit kopen in de winkel. Nee, tutti frutti en haast gaan niet samen. Hoe langer de smaken kunnen versmelten, hoe lekkerder hij wordt.

Je voegt nog meer aroma toe door het kookwater te vervangen door vruchtensap, zoete witte dessertwijn of kruidige thee. Ik kook tutti frutti liefst zo kort mogelijk. Dan blijven de frisse smaken behouden en raak je het ’fruitzuurtje’ niet kwijt.

Deze rijke tutti frutti compote met oranjebloesemwater en amandelen (zie recept) is heerlijk als ontbijt- of nagerecht. Je kunt hem ook inzetten als koud bijgerecht bij haas of konijn, of bij een flinke schnitzel. De combinatie met rode kool is een hele mooie. Eigenlijk bij alles waar appelmoes bij past, kan ook tutti frutti.

Er is veel meer mogelijk. Laat de gewelde vruchten bijvoorbeeld op z’n Marokkaans meestoven met kip in de tajine. Of verwerk ze in een Indiase curry of een Zuid-Afrikaanse boboti (soort smeuïge gehakttaart). Of geef je zuurkoolschotel er een verrassende fruitig-zoete twist mee.

Van mooie volle wijnen en port wordt wel gezegd dat ze een tutti frutti aroma hebben. Fruitig, maar meer dan dat. Begrippen als rijk, overrijp en versmolten horen erbij. Deze passen natuurlijk perfect bij tutti frutti gerechten. Rode als je tutti frutti combineert met wild en vlees, witte bij kip en desserts.

RECEPT

Tutti frutti compote met oranjebloesemwater

(dessert of bijgerecht, 6 personen)

3 dagen van tevoren beginnen!

250 gram tutti frutti

100 gram rozijnen

75 gram blanke amandelen

1 theelepel gemalen kaneel

halve theelepel nootmuskaat

75 gram bruine suiker

2 eetlepels oranjebloesemwater

sap en geraspte schil van 1 handsinaasappel

1 glas jus d’orange

Was tutti frutti en rozijnen zorgvuldig onder stromend lauw water. Snijd vruchten door midden, de grote in vieren. Laat nacht weken in afgesloten bak met schoon water in koelkast. Kook ze de volgende dag in pan max. 10 minuten in het welwater.

Meng suiker, kaneel, nootmuskaat, oranjebloesemwater, sinaasappelrasp en –sap en amandelen door elkaar. Voeg warme vruchten met kooksap toe, schep goed door. Ze moeten net onder staan, voeg anders nog wat sinaasappelsap toe.

Laat afkoelen en bewaar enkele dagen op koele plaats. Na 24 uur wordt de compote dikker en stroperiger. Af en toe omroeren. Serveer koud in schaaltjes, eventueel met lepel dikke Turkse yoghurt of volle kwark. Ook erg lekker als bijgerecht bij wild of stoofvlees.

Snellere methode: 1 nacht weken, vruchten 10 minuten koken samen met alle overige ingrediënten. Roer van het vuur af nog een eetlepel oranjebloesemwater door. Eventueel binden met aardappelzetmeel, losgeroerd in water. Helemaal laten afkoelen.

- FOTOBIJSCHRIFT