Volledig scherm

Blikseminslag Groesbeek: 'De kippen hebben er weinig van gemerkt'

DE HORST - Twee schuren met elk 20.000 kippen bleven gespaard, een andere schuur met 40.000 scharrelkippen werd donderdagavond laat door brand in de as gelegd. De dieren overleefden het niet. „De brandweer ging om half vier vannacht weg”, zegt John Grutters van wijngaard en kippenboerderij De Plack aan de Ketelstraat in het Groesbeekse kerkdorp De Horst.

Oorzaak was een blikseminslag in een luchtwasser op de schuur.

Geslapen
„De dieren hebben er nauwelijks iets van gemerkt”, zegt hij. „’s Avonds gaat het licht in de schuur uit. Ze hebben geslapen. De rookontwikkeling was zo hevig dat ze vrij snel gestikt zijn.” De kippen in de schuur waren 15 weken oud. Over twee weken hadden ze naar Castenray gemoeten.

„Natuurlijk gaat dit me aan het hart”, aldus Grutters. „Je krijgt ze als ze heel jong zijn. Elke ochtend ga ik de schuren in om te kijken hoe ze het maken. Het zijn levende wezens hè. Gelukkig is het snel gegaan.”

Strop
Mogelijk dreigt een nog grotere strop voor het echtpaar. Bij de 40.000 kippen die de brand overleefden moet nu gekeken worden of ze dioxine binnen hebben gekregen. „Want dan wil niemand ze meer hebben”, zegt Virginie Grutters.

Grutters heeft nog geen idee van de precieze omvang van de schade. „Die loopt in de tonnen”, zegt hij. „De schuur was acht jaar oud; relatief nieuw nog.”

De wijn
​Grutters is er nog wel in geslaagd om de wijn te redden. Die stond in een aparte ruimte vooraan in de schuur op een verrijdbare palletstelling. Grutters: „Dat lukt nog net. Ik kon de schuur niet verder in vanwege de hitte. Kijk, mijn racefiets is ook naar de knoppen.”

Volledig scherm

Hoogwerker
De brandweer had, aldus Virginie Grutters, tijdens de bluswerkzaamheden, ook last van de bliksem. „Ze hebben ook vanaf hoogwerkers geblust. Maar daar moesten ze steeds vanaf, omdat blikseminslag in de hoogwerker dreigde.” Volgens de brandweer is er aan de hand van buienradar voortdurend gekeken, wanneer het veilig was om de hoogwerkers op te gaan.

Lees het uitgebreide interview met John en Virginie Grutters in De Gelderlander van 25 juni, editie Rijk van Nijmegen, of in de e-paper.

Volledig scherm
John en Virginie Grutters.
Volledig scherm
John en Virginie Grutters. © DG

Nijmegen e.o.