Volledig scherm

Blikseminslag Groesbeek: 'De kippen hebben er weinig van gemerkt'

DE HORST - Twee schuren met elk 20.000 kippen bleven gespaard, een andere schuur met 40.000 scharrelkippen werd donderdagavond laat door brand in de as gelegd. De dieren overleefden het niet. „De brandweer ging om half vier vannacht weg”, zegt John Grutters van wijngaard en kippenboerderij De Plack aan de Ketelstraat in het Groesbeekse kerkdorp De Horst.

Oorzaak was een blikseminslag in een luchtwasser op de schuur.

Geslapen
„De dieren hebben er nauwelijks iets van gemerkt”, zegt hij. „’s Avonds gaat het licht in de schuur uit. Ze hebben geslapen. De rookontwikkeling was zo hevig dat ze vrij snel gestikt zijn.” De kippen in de schuur waren 15 weken oud. Over twee weken hadden ze naar Castenray gemoeten.

„Natuurlijk gaat dit me aan het hart”, aldus Grutters. „Je krijgt ze als ze heel jong zijn. Elke ochtend ga ik de schuren in om te kijken hoe ze het maken. Het zijn levende wezens hè. Gelukkig is het snel gegaan.”

Strop
Mogelijk dreigt een nog grotere strop voor het echtpaar. Bij de 40.000 kippen die de brand overleefden moet nu gekeken worden of ze dioxine binnen hebben gekregen. „Want dan wil niemand ze meer hebben”, zegt Virginie Grutters.

Grutters heeft nog geen idee van de precieze omvang van de schade. „Die loopt in de tonnen”, zegt hij. „De schuur was acht jaar oud; relatief nieuw nog.”

De wijn
​Grutters is er nog wel in geslaagd om de wijn te redden. Die stond in een aparte ruimte vooraan in de schuur op een verrijdbare palletstelling. Grutters: „Dat lukt nog net. Ik kon de schuur niet verder in vanwege de hitte. Kijk, mijn racefiets is ook naar de knoppen.”

Volledig scherm

Hoogwerker
De brandweer had, aldus Virginie Grutters, tijdens de bluswerkzaamheden, ook last van de bliksem. „Ze hebben ook vanaf hoogwerkers geblust. Maar daar moesten ze steeds vanaf, omdat blikseminslag in de hoogwerker dreigde.” Volgens de brandweer is er aan de hand van buienradar voortdurend gekeken, wanneer het veilig was om de hoogwerkers op te gaan.

Lees het uitgebreide interview met John en Virginie Grutters in De Gelderlander van 25 juni, editie Rijk van Nijmegen, of in de e-paper.

Volledig scherm
Volledig scherm
John en Virginie Grutters. © DG
  1. Schuifelen op Jaarmarkt Groesbeek

    Schuifelen op Jaarmarkt Groesbeek

    Op de dinsdag na de Vierdaagse vindt in Groesbeek altijd de jaarmarkt plaats. Dit keer met zo'n 130 kramen. Een regenbui rond de klok van elven dreigde de belangstelling wat te temperen. Maar het klaarde op en is druk geworden.  De STER (Stichting Toerisme en Recreatie) heeft de organisatie van de jaarmarkt - midden in het toeristische seizoen - uitbesteed aan het bureau Kroko's Evenementen. Voor de kleintjes is er een miniboerderij met verschillende kleindieren. Vanaf 11.00 uur verzorgt Omroep Berg en Dal een festival op het Dorpsplein met plaatselijke en regionale artiesten zoals Theo Peters en Wim Gerritzen, zanger René ,  het duo Sjonge Sjonge , Jessy , Arjan Tijs, Helen Liebers, Perry Zuidam , Pierre en Manon , William Smulders , Henk Robbemond en Mark en Kees. Café De Comm speelt ludiek in op de perikelen van afgelopen zaterdag. Toen moest de band die bij het café speelde stoppen omdat het te hard - later bleek dat niet zo te zijn - zou gaan. Bij De Comm speelt vanaf 15.00 uur het 'Trio 60 Decibel'.

Nijmegen e.o.