Volledig scherm

Duizenden lichtjes op Canadese begraafplaats Groesbeek

GROESBEEK - De Canadese begraafplaats in Groesbeek moet op kerstavond in het licht worden gezet. Om de herinnering aan de overleden militairen levend te houden. Het gaat om 2.617 lichtjes. Om kaarsjes, die op kerstavond op de 2.617 graven op de Canadese begraafplaats moeten branden.

Aan dat plan wordt momenteel door Bert Eikelenboom, Bart Boone en Gerard Hendriks uit Groesbeek gewerkt. „Wij vieren kerst in vrijheid omdat die jonge jongens toen hun leven gegeven hebben", zegt Eikelenboom.

Holten
Op de Canadese begraafplaats in Holten (Overijssel) gebeurt dit al 25 jaar. „Zo zijn wij ook op het idee gekomen", aldus Eikelenboom (Liberation Tour).

Finland
In Holten hebben 1.394 gesneuvelde Canadezen hun laatste rustplaats gevonden. Het initiatief voor de kerstkaarsjes hier werd in 1991 genomen door Leena van Dam. In haar geboorteland Finland is het traditie om op deze wijze op kerstavond overleden geliefden te herdenken. Van Dam stelde voor de herdenking voor vijf jaar kaarsen beschikbaar.

Wethouder
Vanuit Groesbeek is kaarsenfabrikant Bolsius benaderd. „Die stelde in Holten tegen gereduceerd tarief kaarsen ter beschikking. Maar daar zijn ze mee gestopt", zegt Bert. „De kaarsen kosten 70 cent per stuk. We hebben dus zo'n 1.800 euro nodig. We hebben deze week met wethouder Sylvia Fleuren gesproken en het ziet ernaar uit dat dat opgelost zal worden."

Eikelenboom cum suis gaan de scholen benaderen. „Als van elke school tien tot twintig leerlingen komen, dan hebben we de kaarsen er binnen een half uur staan."

  1. Goede hoop
voor Jackson

    Goede hoop voor Jackson

    De kater Jackson, die eerder deze week op de Heumensebaan in Groesbeek door een onverlaat zijn achterpootpoot werd geschoten, gaat vandaag onder het mes. Dat gebeurt in een gespecialiseerde kliniek in Oosterbeek. De othopeed heeft, aldus het baasje van Jackson, goede hoop dat zijn pootje behouden kan blijven. Jackson is nu even thuis. Hij ligt in een bench, want hij mag zich niet teveel bewegen en krijgt pijnstillers. De dierenarts in Groesbeek haalde al het kogeltje weg, dat uiteindelijk in de buik van de kat bleef steken. 
  1. Schuifelen op Jaarmarkt Groesbeek

    Schuifelen op Jaarmarkt Groesbeek

    Op de dinsdag na de Vierdaagse vindt in Groesbeek altijd de jaarmarkt plaats. Dit keer met zo'n 130 kramen. Een regenbui rond de klok van elven dreigde de belangstelling wat te temperen. Maar het klaarde op en is druk geworden.  De STER (Stichting Toerisme en Recreatie) heeft de organisatie van de jaarmarkt - midden in het toeristische seizoen - uitbesteed aan het bureau Kroko's Evenementen. Voor de kleintjes is er een miniboerderij met verschillende kleindieren. Vanaf 11.00 uur verzorgt Omroep Berg en Dal een festival op het Dorpsplein met plaatselijke en regionale artiesten zoals Theo Peters en Wim Gerritzen, zanger René ,  het duo Sjonge Sjonge , Jessy , Arjan Tijs, Helen Liebers, Perry Zuidam , Pierre en Manon , William Smulders , Henk Robbemond en Mark en Kees. Café De Comm speelt ludiek in op de perikelen van afgelopen zaterdag. Toen moest de band die bij het café speelde stoppen omdat het te hard - later bleek dat niet zo te zijn - zou gaan. Bij De Comm speelt vanaf 15.00 uur het 'Trio 60 Decibel'.

Nijmegen e.o.