Volledig scherm
Eind oktober werden de 'jungle' bij Calais ontruimd, nu keren jongeren terug om de oversteek naar Engeland te wagen. © REUTERS

Honderden jonge migranten keren terug naar Calais

Tussen de 300 en 400 migranten, overwegend kinderen die zonder ouders rondzwerven, zijn teruggekeerd naar de Franse havenstad Calais in de hoop de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.

Dat zeggen diverse hulporganisaties. Eind oktober ontruimden de Franse autoriteiten de 'jungle' in Calais nog. Toen werden 6000 migranten overgebracht naar opvangkampen elders. De migranten komen uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika en trekken al jaren naar Calais met de verwachting de oversteek te kunnen maken via de Kanaaltunnel.

Tieners of kinderen

,,We denken dat er op dit moment ongeveer 300 tot 400 migranten in de regio zijn. De meesten zijn tieners of kinderen", aldus Lucie Favry van hulporganisatie Utopia 56. Het precieze aantal is niet bekend, omdat veel migranten zich schuilhouden voor de politie.

Salam, een andere organisatie, deelt dagelijks meer dan honderd maaltijden uit aan migranten. ,,We hebben ze niet geteld, maar we zien elke keer nieuwe gezichten, dus we hebben het zeker over honderden mensen en ik denk dat er steeds meer migranten bijkomen." 
De regionale autoriteiten willen de cijfers niet bevestigen.

  1. Nederlands gezin in Marokko aangevallen door politieagenten

    Nederlands gezin in Marokko aangevallen door politieagenten

    Op deze beelden van Mourad uit Den Haag is te zien hoe zijn familie in Marokko aangevallen wordt door politieagenten. Het Nederlandse gezin is er op vakantie en reed door het gebied waar de afgelopen dagen demonstraties plaatsvonden. ,,Toen de politie hen aanhield moesten zij de lichten uitdoen en vervolgens begonnen de agenten de ruiten in te slaan". Mourad benadrukt dat het gezin niet aan de demonstraties meedeed, maar het gebied alleen wilde passeren. ,,De demonstraties verlopen verder vreedzaam, maar de Marokkaanse overheid zoekt de confrontatie op".