Volledig scherm
President Trump © AFP

Trump ontkent 100.000 reservisten in te willen zetten om illegalen op te pakken

De regering Trump overweegt reservisten van de National Guard in te zetten voor het oppakken van illegale immigranten, onder wie de miljoenen die in de buurt van de Mexicaanse grens wonen, aldus persbureau AP. Het plan behelst de mobilisatie van mogelijk 100.000 gardisten.

Dat zou blijken uit een memo van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, waarop AP de hand heeft gelegd. Het document van elf pagina's pleit voor een militarisering bij de handhaving van de immigratiewetten in een ongekend groot gebied.

Dat gebied strekt zich uit van Portland in het noordwesten tot New Orleans in het zuidoosten. De vier staten die grenzen aan Mexico - Californië, Arizona, New Mexico en Texas - worden genoemd in het voorstel maar ook de zeven naburige: Oregon, Nevada, Utah, Colorado, Oklahoma, Arkansas en Louisiana.

Woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer gaf in reactie op het het memo, dat geschreven zou zijn door Trumps minister van Homeland Security John Kelly, te kennen dat '100 procent onwaar' is. ,,Er zijn geen plannen om mensen op te pakken, of om de National Guard in te zetten tegen illegale immigranten.''

  1. Nederlands gezin in Marokko aangevallen door politieagenten

    Nederlands gezin in Marokko aangevallen door politieagenten

    Op deze beelden van Mourad uit Den Haag is te zien hoe zijn familie in Marokko aangevallen wordt door politieagenten. Het Nederlandse gezin is er op vakantie en reed door het gebied waar de afgelopen dagen demonstraties plaatsvonden. ,,Toen de politie hen aanhield moesten zij de lichten uitdoen en vervolgens begonnen de agenten de ruiten in te slaan". Mourad benadrukt dat het gezin niet aan de demonstraties meedeed, maar het gebied alleen wilde passeren. ,,De demonstraties verlopen verder vreedzaam, maar de Marokkaanse overheid zoekt de confrontatie op".