Volledig scherm
Kratfietsen in een Arnhemse stalling. © Marina Popova

Kratfietsen kwellen Arnhemse fietsenstallingen

ARNHEM - Ze hebben een mand of krat voorop, passen niet in een gewoon fietsenrek en nemen extra ruimte in beslag. De populaire kratfietsen, ook wel transportfietsen genoemd, zorgen bij veel Arnhemse fietsenstallingen voor overlast. Dat blijkt uit een ronde langs diverse bergplaatsen.

René Scholten is beheerder van de bemande fietsenstallingen bij cultureel centrum Rozet, winkelcentrum Kronenburg, het Gele Rijders Plein en het Musiskwartier in Arnhem. Bij die laatste locatie heeft hij rekken voor standaardfietsen weg moeten halen. „Maar het houdt een keer op. Het zijn er steeds meer.”

Kettingreacties
Ook enkele middelbare scholen uit Arnhem en omgeving blijken problemen te hebben met de kratfiets. „De rijwielen passen niet meer in de rekken van vroeger en moeten daarom noodgedwongen buiten staan", meent Henk van Meegen van de facilitaire dienst van het Beekdal Lyceum in Arnhem. Op het Dorenweerd College in Doorwerth veroorzaken fietsen met een krat of mand ‘kettingreacties’, stelt conciërge Ed Derksen. Regelmatig vallen er tien rijwielen tegelijk om.

Speciale parkeervakken
Bij het Montessori College, het Lorentz Lyceum het Stedelijk Gymnasium en het Titus Brandsma in Arnhem zijn inmiddels speciale parkeervakken voor kratfietsen gecreëerd. Eerder zaten die scholen wel met het vervoersmiddel in hun maag.