article
1.6203755
Kunstige wagens versierd met zaden, pitten, groente en fruit. Het Fruitcorso in Tiel is een lust voor het oog. DG Club laat lezers kennismaken met de achtergronden.
Dag en nacht doorwerken voor de mooiste praalwagen
Kunstige wagens versierd met zaden, pitten, groente en fruit. Het Fruitcorso in Tiel is een lust voor het oog. DG Club laat lezers kennismaken met de achtergronden.
http://www.gelderlander.nl/dgclub/dgclub-cultuur/dag-en-nacht-doorwerken-voor-de-mooiste-praalwagen-1.6203755
2016-07-21T06:50:26+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6203776.1468920102!image/image-6203776.jpg
DGclub Cultuur
Home / DGclub / DGclub Cultuur / Dag en nacht doorwerken voor de mooiste praalwagen

Dag en nacht doorwerken voor de mooiste praalwagen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  Kunstige wagens versierd met zaden, pitten, groente en fruit. Het Fruitcorso in Tiel is een lust voor het oog. DG Club laat lezers kennismaken met de achtergronden.

  Iedere regio heeft zijn eigen diepgewortelde tradities. In Tiel is dat het Fruitcorso, dat dit jaar voor de zesenvijftigste keer plaatsvindt. Als je er bent opgegroeid, weet je precies hoe het in elkaar steekt. Maar voor een buitenstaander is dat niet zo vanzelfsprekend. Hoe worden de praalwagens gebouwd, wie doen het en hoe zorgen ze ervoor dat het fruit er nog vers uitziet? Om een antwoord te geven op die vragen organiseert DGclub een compleet Fruitcorso-arrangement. Dat begint op donderdagavond 15 september met een diner, een filmpresentatie en een kijkje bij de bouwers van de wagens. Op zaterdag 17 september wordt het Fruitcorso bijgewoond op een goede tribuneplek, met het beste zicht op de praalwagens.

  Trots
  Immaterieel Nationaal Erfgoed. Die status kreeg het Fruitcorso in Tiel drie jaar geleden. „Daar zijn we erg trots op, maar het betekent ook dat we de verplichting hebben dit in stand te houden en het nageslacht moeten bereiken, vertelt Gert-Jan van Ingen van de Stichting Vierstromenland, de organisatie die het Tielse Fruitcorso jaarlijks in goede banen leidt. De jeugd uit de regio Tiel wordt dan ook volop betrokken bij het Fruitcorso, onder andere met ontwerpwedstrijden en lesmateriaal voor scholen. Van de negentien praalwagens die erin meerijden, zijn er zes door jongeren gemaakt. En dat is geen kwestie van paar avonden knutselen weet van Ingen. „Bij het bouwen van de wagens zijn zo’n tweeduizend vrijwilligers betrokken en gezamenlijk steken zij er rond de 550.000 uur in.

  Maquette
  Het begint met het maken van een maquette. Die worden in april in de schouwburg van Tiel getoond. Van Ingen: „Daarmee luiden we het nieuwe Fruitcorso-seizoen in. Daarna begint het eigenlijke werk. Staalconstructies worden in elkaar gelast en bedekt met papier-maché, waarop vele soorten zaden en pitten worden gelijmd. Fruit en groente komen er het laatst op. De nacht voorafgaand aan het corso wordt er continu doorgewerkt. Door de vele uren die de vrijwilligers er met zijn allen ingestoken hebben en die laatste doorwaakte nacht, is de bekendmaking van de prijs altijd een emotioneel moment, waarbij de tranen regelmatig vloeien.

  Het Fruitcorso-arrangement van DGclub begint op 15 september om 18.30 uur met een aperitief en een diner in het Van der Valk Hotel in Tiel. Gevolgd door een filmpresentatie door Annelieke van der Lugt, die het Fruitcorso jaarlijks aan elkaar praat, én Dennis Maitimo die de filmbeelden monteerde. Een opwarmertje voor de volgende activiteit, want daarna worden de deelnemers per bus naar twee verschillende locaties vervoerd om daar de vrijwilligers de laatste hand te zien leggen aan hun praalwagens. Bij het arrangement is een toegangskaart voor de tribune op het Fruitcorso ter waarde van 17,50 euro inbegrepen. Na zo’n kennismaking wil je het eindresultaat echt niet missen.

  Bestel hier uw kaarten


  Agenda

  Bekijk de volledige agenda