article
1.6383552
Wegens groot succes extra datum ingepland: 26 oktober! De particuliere tuin kent vele struikelblokken. Ben van Ooijen, directeur van De Tuinen van Appeltern, weet de trucs voor een effectieve aanpak. Tijdens de dG Club masterclass ‘Mooie tuin, weinig werk’, deelt hij die met de abonnees van De Gelderlander.
Masterclass 'Mooie tuin, weinig werk' ---- Extra datum!
Wegens groot succes extra datum ingepland: 26 oktober! De particuliere tuin kent vele struikelblokken. Ben van Ooijen, directeur van De Tuinen van Appeltern, weet de trucs voor een effectieve aanpak. Tijdens de dG Club masterclass ‘Mooie tuin, weinig werk’, deelt hij die met de abonnees van De Gelderlander.
http://www.gelderlander.nl/dgclub/dgclub-natuur/masterclass-mooie-tuin-weinig-werk-extra-datum-1.6383552
2016-09-15T05:00:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6383735.1473760837!image/image-6383735.jpg
DGclub Natuur
Home / DGclub / DGclub Natuur / Masterclass 'Mooie tuin, weinig werk' ---- Extra datum!

Masterclass 'Mooie tuin, weinig werk' ---- Extra datum!

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Fotograaf
  Wegens groot succes extra datum ingepland: 26 oktober! De particuliere tuin kent vele struikelblokken. Ben van Ooijen, directeur van De Tuinen van Appeltern, weet de trucs voor een effectieve aanpak. Tijdens de dG Club masterclass ‘Mooie tuin, weinig werk’, deelt hij die met de abonnees van De Gelderlander.

  Ben van Ooijen schreef boeken vol over tuingeluk. Maar weet ook dat de tuin een bron van ergernis kan zijn. “Als die te veel werk oplevert, ontstaat er een afstand en moet je de balans zien terug te vinden, zodat je er ook weer van kunt genieten”, zegt hij.

  Informele masterclass
  In een informele masterclass voor de lezers van De Gelderlander leert hij hoe je zoveel mogelijk plezier aan je tuin kunt beleven en er zo min mogelijk aan hoeft te doen. Niet door de tuin volledig te bestraten. Een advies dat hij nooit zal geven. “Het is pas een tuin als er voldoende groen in zit. Ik ga niet vertellen dat er tegels in moeten.”

  Juiste keuzes
  Liever vertelt hij hoe je kunt voorkomen dat de tuin met je op loop gaat. Een kwestie van de juiste keuzes te maken. Neem het gazon. “Die moet je 25 tot 30 keer per jaar maaien, vaak op een moment dat het je niet uitkomt, bijvoorbeeld omdat je net wilt gaan fietsen, maar uitstel levert nog meer werk op. De volgende dag regent het en de dag erop is het gras zo hoog dat je er nog langer mee bezig bent. Wil je helemaal niet maaien, dan kun je een grote onderhoudsvrije vijver aanleggen in plaats van gras. Er zijn altijd keuzemogelijkheden.”

  Tips en trucs
  Tijdens de masterclass passeren vele tips en trucs de revue. Over bevloeiingstechnieken van potplanten zodat je ze niet hoeft te begieten, grondmengsels die het werk verlichten, de aanleg van minder bewerkelijke borders en het planten van hagen die minder vaak gesnoeid hoeven te worden. Van Ooijen neemt de deelnemers mee de tuinen in, wijst hen op prachtige voorbeelden van makkelijk te onderhouden groen, maar blijft realistisch. “Met een kwartier per week ben je er niet. Een tuin vraagt meer tijd. Simpele aanpassingen, of een doordachte aanleg, kunnen het werk wel enorm terugdringen.”

  Van Ooijen wil voorkomen dat mensen een hekel aan hun tuin gaan krijgen, omdat ze zo opzien tegen de hoeveelheid werk. “Kun je dat terugdringen, dan krijg je weer een relatie met je tuin, geeft die je plezier en ga je vanzelf verdieping zoeken.”

  Misstap
  Het kan je voor de misstap behoeden het huis met de tuin te verruilen voor een flat met een balkon. “Pas na de verhuizing realiseert men zich vaak hoe belangrijk die tuin was. Je bent nu eenmaal een gelukkiger mens als je groen om je heen ziet en naar buiten kunt lopen.”

  Masterclass ‘Mooie tuin, weinig werk’, door Ben van Ooijen, De Tuinen van Appeltern in Appeltern, datum woensdag 19 oktober van 9.45 tot 13.00 uur. Middag vrij te besteden in het park. Prijs: 34,95 euro, inclusief ontvangst met koffie/thee en lunch met soep, broodjes, koffie/thee en lesmateriaal bestaande uit drie tuinboekjes van Ben van Ooijen. Wegens groot succes is er een extra datum ingepland: woensdag 26 oktober.

  Bestel hier uw kaarten


  Agenda

  Bekijk de volledige agenda