Volledig scherm
De Oude IJssel gezien vanaf de Europabrug in Doetinchem. © Hans Groene

Sluis Doesburg dicht wegens laagwater

DOESBURG - De sluis in de Oude IJssel bij Doesburg is maandag vanwege de lage waterstand gesloten voor vrachtschepen die langer zijn dan 55 meter. De sluis blijft tot nader order afgesloten, aldus waterschap Rijn en IJssel.

Er staat op dit moment te weinig water in de rivier bij de sluizen om beladen vrachtschepen te schutten.

Waterstand
De waterstand in de grote rivieren zakt al wekenlang door de aanhoudende droogte. Er is tot nu toe in het stroomgebied van de Rijn niet voldoende regen gevallen om het waterpeil flink te laten stijgen.

Lobith
Maandag stond de Rijn bij Lobith op 7,93 meter boven NAP. Het waterpeil stijgt in de komende slechts enkele centimeters. De laagste waterstand ooit is gemeten in 2011, toen de Rijn bij Lobith op 6,89 meter boven NAP stond.

  1. Na inbraak museumtuin 
business as usual

    Na inbraak museumtuin business as usual

    DOESBURG - Twee dagen na de ontdekking van de inbraak bij museumtuin 't Olde Ras in Doesburg steekt Tessa Brouwer haar handen weer uit de mouwen. Rijpe pruimen moeten worden ingemaakt. Wassen, ontpitten, koken en heet de pot in.  Tessa Brouwer en haar man Aron Aalderink voelen zich gesterkt door de hartverwarmende reacties op Facebook en uit de buurt op de inbraak met zware vernielingen, qua schade toch snel 1.500 à 2.000 euro. ,,De reacties van mensen op de daders zijn: 330 Volt op het hek, bloedhonden bij de deur en opsluiten dat tuig zonder water en brood’’, zegt Brouwer, die pruimen ontpit om er gelei van te maken.

Liemers