Volledig scherm
De sluis in de Oude IJssel bij Doesburg. © Google Streetview

Sluis Oude IJssel door laagwater dicht voor lange schepen

DOESBURG - De sluis in de Oude IJssel bij Doesburg gaat dicht voor schepen langer dan 55 meter. Dat heeft Waterschap Rijn en IJssel deze maandag bekend gemaakt.

Vanwege de lage waterstand is het daar niet mogelijk lange schepen te schutten, meldt de rivierbeheerder. Daarom mogen vanaf woensdag (7 september) alleen nog schepen van 55 meter of korter door de sluis.

Schutten is het omhoog en omlaag brengen van schepen tussen rivieren van verschillende waterhoogtes; in dit geval de Oude IJssel en de IJssel.

Waterstand
De waterstand in de IJssel bij Doesburg is momenteel 525 centimeter boven NAP. De verwachting is dat het waterpeil de komende dagen verder zakt en woensdag het punt van 520 cm heeft bereikt.

IJssel
Pas als de waterstand in de IJssel is gestegen naar 550 cm boven NAP kan de sluis weer open voor lange schepen. Schepen die alleen op de IJssel varen, hebben vooralsnog geen last van de lage waterstand.

  1. Na inbraak museumtuin 
business as usual

    Na inbraak museumtuin business as usual

    DOESBURG - Twee dagen na de ontdekking van de inbraak bij museumtuin 't Olde Ras in Doesburg steekt Tessa Brouwer haar handen weer uit de mouwen. Rijpe pruimen moeten worden ingemaakt. Wassen, ontpitten, koken en heet de pot in.  Tessa Brouwer en haar man Aron Aalderink voelen zich gesterkt door de hartverwarmende reacties op Facebook en uit de buurt op de inbraak met zware vernielingen, qua schade toch snel 1.500 à 2.000 euro. ,,De reacties van mensen op de daders zijn: 330 Volt op het hek, bloedhonden bij de deur en opsluiten dat tuig zonder water en brood’’, zegt Brouwer, die pruimen ontpit om er gelei van te maken.

Liemers