Volledig scherm
Een Doetinchemmer met een dik strafblad moest dinsdag voorkomen. Archieffoto DG

Doetinchemmer met strafblad ziet niets in eis van justitie

ZUTPHEN/ DOETINCHEM - Een 39-jarige Doetinchemmer wil niet naar een instelling voor stelselmatige daders (ISD). Hij maakte dat dinsdag onomwonden duidelijk aan de rechtbank. „Het staat eigenlijk toch al lang vast, maar ik zie dat helemaal niet zitten. Ik schiet daar helemaal niets mee op.”

Tijdens de zitting moest de man zich verantwoorden voor het bedreigen van twee hulpverleners van Iriszorg en een vernieling van een parasol, gepleegd in juni en augustus van dit jaar. De twee feiten bekende hij.

Forse problemen
Ook al ziet de man niets in de maatregel, wat betreft het Openbaar Ministerie wordt die tocht opgelegd. De officier van justitie: „De verdachte heeft forse problemen op diverse vlakken. Er is sprake van schizofrenie en depressiviteit. Ook blijkt uit rapporten dat hij zichzelf niet in de hand heeft. Verder is het zelfinzicht veel te beperkt en dringt onvoldoende door wat er moet gebeuren."

Dik strafblad
Volgens de officier is een opname in een kliniek de enige manier om er voor te zorgen dat de verdachte geen strafbare feiten meer pleegt en wordt geholpen om zijn leven te beteren. De Doetinchemmer heeft een dik strafblad met daarop meerdere veroordelingen voor vermogens- en geweldsdelicten.

De rechtbank doet uitspraak op 6 december.

Lees meer over deze zaak in De Gelderlander van woensdag 23 november, editie Achterhoek, op papier of digitaal.

Achterhoek