Volledig scherm
De gevelstenen. © Theo Kock

Gevelstenen dominee Van Dijk na zwerftocht weer zichtbaar

DOETINCHEM - Ze zwierven door Doetinchem en lagen in een berging, maar nu zijn ze weer zichtbaar: de gevelstenen van de scholen die dominee Van Dijk (1830-1909) in Doetinchem stichtte. Van Dijk was dominee bij de Christelijke Afgescheiden Kerken en oprichter van diverse scholen en zondagsscholen in de Achterhoek.

In 1864 stichtte hij in Doetinchem de eerste christelijke lagere school van de regio. In 1884 werd die vervangen door een grotere school. Beide instellingen hadden een steen met Bijbelteksten aan de muur.

Baptistenkapel
Na afbraak van de scholen zwierven de stenen door Doetinchem, het laatst lagen ze in de berging van de christelijke basisschool De Haven. Dankzij historische vereniging Deutekom en het Doetinchems Stadsmuseum hebben ze nu een plek gekregen aan de muur van de Baptistenkapel aan het Cauverenpad. Deze kapel werd in 1881 in opdracht van Van Dijk gebouwd.

De gevelstenen worden vrijdag kort na 13.00 uur onthuld door wethouder Maureen Sluiter van cultuur.

Lees een uitgebreide reportage over de gevelstenen en dominee Van Dijk in De Gelderlander editie Achterhoek van donderdag 24 november, of in onze e-paper.

Volledig scherm
Dominee Jan van Dijk. © Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.
Volledig scherm
De tweede christelijke school van dominee Van Dijk, in 1884 gebouwd aan het Hovenstraatje. Bij deze school hoort de rechter gevelsteen. De tak op de voorgrond is van een boom die nu nog voor de Media Markt aan de Hofstraat staat. © Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.
Volledig scherm
Henk de Haan van historische vereniging Deutekom bij de Baptistenkapel met de gevelstenen. © Theo Kock

Achterhoek