Volledig scherm
© RGB Stock

‘Longpatiënt fitter door wandelen’

GAANDEREN - Hun verdwenen longcapaciteit krijgen ze er niet mee terug, maar wandelen kan er wél voor zorgen dat de vitaliteit van COPD-patiënten sterk toeneemt. Dat is de insteek van het WandelFit-programma dat Eric Bos heeft ontwikkeld.

In samenwerking met het Longfonds, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en Kruiswerk Achterhoek begint Bos op 16 april met een wandelgroep voor longpatiënten. Dat doet hij vanuit zijn eigen bedrijfje Wandelsport Achterhoek.

Baat
De wandeltrainer uit Gaanderen verwacht dat mensen die een beperkte longfunctie hebben vanwege bijvoorbeeld COPD of astma, veel baat kunnen hebben bij het beweegprogramma.

"Ze hebben vaak weinig beweging, waardoor ook hun spieren stijf worden en alles moeizamer gaat”, zegt hij. "Tijdens een gericht wandelprogramma van 10 bijeenkomsten trainen ze de spieren in de benen en de armen, zodat ze beter kunnen omgaan met hun verminderde uithoudingsvermogen en hun coördinatie verbetert. Daardoor gaan ze ook in het dagelijks leven weer meer bewegen.”

Ouderen
Eric Bos begeleidde al eerder wandelgroepen met ouderen in de Achterhoek. Daarnaast is hij als bewegingsagoog en docent werkzaam op sportopleiding CIOS en ontwikkelde hij voor zijn studenten een lespakket over wandelen met chronisch zieken.

Aanmelden en meer informatie via h.bos6@vodafonethuis.nl. Deelname aan de wandelgroep kost 25 euro.

Achterhoek