Volledig scherm
Brandweerkorpsen uit de Achterhoek helpen hun Duitse collega's met het wegpompen van het water. © VNOG

Nog steeds hoogste staat paraatheid wegens hoogwater Duitsland

GESCHER - In een deel van Duitsland geldt nog steeds de hoogste staat van paraatheid, vanwege het hoogwater van de rivieren. Het overstromingsgevaar is in het district Borken nog niet geweken.

Op tien locaties in het Duitse grensgebied, de Kreis Borken, zijn hulpdiensten constant aan het werk om de wateroverlast te beperken.

Zandzakken
Grootste aandachtspunt is op het moment de Issel. Die rivier, die in Nederland aftakt op de Oude Ijssel, is tot de nok toe gevuld met water. Om een dijkdoorbraak te voorkomen zijn hulpdiensten met man en macht bezig de dijk te verstevigen. Zes plekken ten westen van de snelweg L459 worden beschermd met zandzakken. Omdat veel gebieden lastig te bereiken zijn, gaat het vervoer veelal via boten. In totaal zijn er al 25.000 zandzakken gebruikt ter bescherming. Ook controleren professionals de Issel voortdurend op stabiliteit.

Dalen
In Stadtlohn, net over de grens, lijkt het ergste te zijn geweest. Daar steeg het water van de Berkel, net over de grens bij Winterswijk, vrijdagmiddag van 2 naar 4,6 meter. Inmiddels is daar het water licht aan het dalen, zo melden Duitse media.

In Rhede en in het buurtschapje Krechting daaronder, is de situatie ook stabiel. Straten waarvoor overstromingsgevaar bestaat zijn daar uit voorzorg afgesloten.

Pompgemaal
Ook rondom de Bocholer Aa was flinke wateroverlast. Normaal gesproken vangt een pompgemaal het water van de Bocholter Aa op, maar dat gemaal ging gisteren stuk. Hierdoor steeg de hoeveelheid water in het achterland. Om overstromingen te voorkomen, zijn brandweerkorpsen uit Doetinchem en Eibergen sinds gisteren bij Isselburg bezig om het water weg te pompen. Rond 14.00 uur werkte het pompgemaal weer en kon er weer 60.000 liter per minuut weggepompt worden.

Afval
Door de wateroverlast is veel afval nat en daardoor waardeloos geworden. Inwoners van Kries Borken kunnen daarom vanmiddag van 12.00 tot 16.00 uur terecht bij een afvalbrengpunt in het oosten van Gescher om afval in te leveren.

Volledig scherm
Er wordt met man en macht gewerkt om onder meer overstroming van de Issel te voorkomen. © Charles Moll/ Persbureau Heitink

Achterhoek