Volledig scherm
Peter van Heek bij kulturhus De Vos. © Theo Kock

Politici in dorpen worstelen met leefbaarheid

DOETINCHEM/ ZEVENAAR - Leefbaarheid is vooral succesvol als plannen onderop ontstaan. Dat leidt tot worstelingen bij gemeenteraden, zien ook Peter van Heek (Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen) en gedeputeerde Bea Schouten.

Leefbaarheid en politiek is een lastige combinatie. Neem de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Een prachtig complex. Maar alles in Oude IJsselstreek gaat naar de Ulft, is een gedachte die leeft in de rest van de gemeente. En dus moesten er in de andere dorpen ook 'mini-DRU's' komen.

Identiteit
„Dat is de dood in de pot en miskenning van de identiteit van je eigen dorp", merkt Peter van Heek van de Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) op. „Raadsleden zouden beter moeten weten. Zij zijn er toch vooral voor het algemeen belang. Zij moeten controleren. Maar ja, het is niet eenvoudig als je het moet hebben van de stemmen in je dorp. Dan moet je sterk in je schoenen staan."

Eindklap
Van Heek noemt het zorgwekkend en begrijpelijk. „Raadsleden denken de verantwoordelijkheid te hebben over 'hun' plaats. Er wordt al snel gewezen naar andere dorpen vanuit de gedachte: wat zij hebben, willen wij ook.”

Leefbaarheidsgedeputeerde Bea Schouten herkent de worsteling bij raadsleden. „Politici en ambtenaren zijn gewend de eindklap te geven. Los laten en de burger vertrouwen hebben we nog niet in de vingers.”

Internet
Op de website van De Gelderlander worden alle verhalen gebundeld, Die zijn via dg.nl/leefbaarheid terug te lezen.

Lees het hele interview met Peter van Heek in de Gelderlander van zaterdag 26 november, editie Achterhoek/Liemers, of digitaal.

Achterhoek