Volledig scherm
Drukte bij de Rijkerswoerdse Plassen, tussen Arnhem en Elst. © Erik van 't Hullenaar

Tropische week voor de boeg

Het weerVandaag en de komende dagen kunnen we genieten van zomers weer in ons land: hoge temperaturen, veel zon en weinig tot geen neerslag.  Goed nieuws voor zonaanbidders, maar niet voor de natuur. 

'Behoorlijk warm'.  Zo kwalificeert meteoroloog Marcel Verhoef van Weerplaza het weer op deze vaderdag. ,,Na het optrekken van de nevel en mist schijnt de zon vrijwel onafgebroken. 24 graden op de Wadden tot lokaal 29 graden in delen van Brabant.’’ Ook morgen en overmorgen wordt het volgens de weerman landinwaarts erg warm. Maandag zelfs een of twee graden warmer dan vandaag. Er zijn dan wel meer stapelwolken en sluierwolken. Na een iets koelere woensdag schiet de temperatuur later in de week weer naar ruim 27 graden. 

Droogte

Groot nadeel van het zomerse weer is de droogte. De weermannen van Weerplaza tekenen zonnetjes en hier en daar een wolkje boven de voorspellingen, de regeldruppels ontbreken al een tijdje. Het blijft ook deze week vrijwel overal droog. 

Al geruime tijd valt weinig regen waardoor het gevaar voor natuurbranden gestaag groeit. Maart, april en mei leverden allemaal minder neerslag op dan normaal. Deze maand was het alleen op vrijdag 9 juni langdurig nat in een groot deel van het land. 

Zeeland, Noord- en Midden-Limburg en Gelderland hebben hun waarschuwingsniveau voor natuurbranden inmiddels verhoogd naar code oranje, voor Brabant geldt code geel.