Volledig scherm
Stemmen op Bonaire. © herman sieben

D66 grootste partij op BES-eilanden, voor CDA

D66 is in Caribisch Nederland met 26 procent van de stemmen de grootste partij geworden bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat meldt de afdeling Burgerzaken van Bonaire. Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba werd het CDA (24 procent) de tweede partij. 

De opkomst was 23,46 procent, een fractie lager dan in 2012. De VVD, landelijk de grootste partij, behaalde 12 procent van de stemmen. GroenLinks haalde 9 procent binnen, de PvdA 7 en de SP 6 procent.

Met de resultaten van de BES-eilanden zijn alle stemmen van de verkiezingen bekend.

Bijzondere gemeente

De zogenoemde BES-eilanden hebben sinds 2010 de status van bijzondere gemeente van Nederland. Ook in 2012 mochten de eilandbewoners meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Bijna 15.000 mensen waren dit keer kiesgerechtigd.

Bekijk hieronder de verkiezingsuitslagen in Nederland terug.

  1. 'Mijn leraar heeft mij geïnspireerd om de politiek in te gaan'

    'Mijn leraar heeft mij geïnspireerd om de politiek in te gaan'

    Leraren op de basisschool hebben vandaag geprotesteerd in Den Haag. Ze willen dat politici eindelijk iets doen aan de hoge werkdruk in het onderwijs en de lage salarissen van leerkrachten. Want alleen door gedegen scholing krijgt elk kind een eerlijke kans in de maatschappij, is de gedachte. Politiek verslaggever Edwin van der Aa vraagt in de vijfde aflevering van @Binnenhof aan Kamerleden welke mooie herinneringen zij koesteren uit hun basisschooltijd.