Volledig scherm
Lilianne Ploumen © ANP

Ploumen toch in Kamer door voorkeurstemmen

Demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen krijgt alsnog een plekje in de Kamer. De nummer tien van de PvdA leek door het historische verlies buiten de boot te vallen, maar heeft genoeg voorkeurstemmen binnen voor een zetel.

Quote

Ik ben alle mensen die het vakje bij mijn naam rood hebben gekleurd erg dankbaar voor het vertrouwen

Lilianne Ploumen

Om met behulp van voorkeurstemmen in de Kamer te komen moet een kandidaat een kwart van de kiesdeler - het totaal aantal stemmen gedeeld door 150 - binnenhalen. Dit jaar komt dat neer op ongeveer 70.000 stemmen, waardoor Ploumen genoeg zou hebben aan een dikke 17.000 voorkeurstemmen. Aan het eind van de middag zat ze daar al duizenden stemmen boven, blijkt uit de processen-verbaal op de website van de Kiesraad.

,,Als deze informatie klopt word ik volksvertegenwoordiger'', zegt Ploumen in een eerste reactie. ,,Daar zie ik zeer naar uit. Ik ben alle mensen die het vakje bij mijn naam rood hebben gekleurd erg dankbaar voor het vertrouwen en verheug me zeer op de samenwerking met de collega's in de nieuwe PvdA-fractie. Ik ben vooral blij met de felicitaties, zojuist, van William Moorlag, die nu helaas zal afvallen.'' Moorlag staat als negende op de kieslijst. 

  1. Vissen met Van Rooijen: Een zeedonderpad of een slijmvis?

    Vissen met Van Rooijen: Een zeedonderpad of een slijmvis?

    Verslaggever Jan Hoedeman gooit deze week zijn hengel uit met een recordhouder. Martin van Rooijen was met zijn 31 jaar de jongste staatssecretaris ooit in het kabinet Den Uyl. Hij kijkt met trots terug op die tijd. ,,Het waren hevige politieke omstandigheden. Ze kunnen nu leren dat het ook nog anders kan en ook nog met succes", zegt hij doelend op de huidige formatieonderhandelingen. De woordvoerder van Van Rooijen wist zelfs nog een visje uit het water te hengelen. Maar wat het is?