Volledig scherm
Karel Schols op het Eilandplein in Duiven. © Jan van den Brink

Duiven-Zuid boet in aan leefbaarheid sinds sluiting cultureel centrum

DUIVEN - Het is er in de wijk Duiven-Zuid niet beter op geworden sinds de gemeente cultureel centrum 't Eiland sloot. Dit is de trieste constatering van Karel Schols, oud-voorzitter van Buurtopbouw Duiven-Zuid.

Duiven-Zuid is een verhoudingsgewijs jonge wijk die werd gebouwd in de tijd dat Duiven groeikern was. Toch moet het 'minidorp' onder de spoorlijn het sinds maart stellen zonder 't Eiland. Een raadsmeerderheid besloot dat de accommodatie dicht moest omdat de bezettingsgraad onder de 50 procent is gekomen.

Bruisen
Schols was van 1992 tot 2002 voorzitter van Buurtopbouw Duiven-Zuid en drukte een zwaar stempel op 't Eiland. „Het bruiste toen van de activiteiten en op de nieuwjaarsreceptie kwamen 250 mensen af."

Bergafwaarts
Na Schols' vertrek – hij werd raadslid voor de PvdA – ging het bergafwaarts met het cultuurcentrum. Vorig jaar was het pand aan het Eilandplein nog maar enkele dagdelen geopend.

Impuls
Dát Duiven-Zuid leefbaar is, blijkt uit het winkelcentrum vlak bij 't Eiland. Dit is volledig gevuld. Vrijwilligers zijn volgens Schols van cruciaal belang om de wijk een nieuwe impuls te geven.

Liemers