Erik en Joke Ruesink (rechts) met hun dochter Mariël, organisatoren van de Farm & Country Fair op hun terrein in IJzerlo.
Volledig scherm
Erik en Joke Ruesink (rechts) met hun dochter Mariël, organisatoren van de Farm & Country Fair op hun terrein in IJzerlo. © Jan van den Brink

Oorlog op de doorgaans vredige Farm & Country Fair

AALTEN - Bezoekers van de Farm & Country Fair in IJzerlo zullen vreemd opkijken als ze op het beursterrein een oorlogstafereel met Amerikaanse soldaten aantreffen. Het zijn figuranten van de Vereniging Historische Militaria, die drie dagen lang als mollen in de grond leven in een nagebouwde Amerikaanse legerpost. Ze beelden het leven in de loopgraven uit.

In de hoek van het terrein, waar voor de derde maal de vereniging Keep 'em Rolling haar materieel toont, is een loopgraaf van zo'n 70 meter lang aangelegd, compleet met een uitkijkbunker (mitrailleurpost), een verbindingspost en een hospitaalbunker, opgetrokken met palen, platen en zandzakken. Ook een ronde mortierstelling is hierbij gemaakt.

'Niet eerder vertoond'
'Kwartiermakers' zijn Jaap Gordijn en Jan Roelofs uit Zelhem. Zij zijn lid van Keep 'em Rolling, de vereniging die tot doel heeft eraan te herinneren dat het soldatenleven in de oorlog bepaald geen pretje was. „Dit is in Nederland niet eerder vertoond.”

Gevaar
Achter een door 'granaatvuur' deels verwoeste schuur is het kampement ingericht, Bezoekers krijgen uitleg over het leven van soldaten anno 1940-1945 en proeven bij het lopen door de gangen iets van de beleving van de soldaten toen, bij het voortdurende gevaar van beschieting.

Zelf gegraven
Het contact met de vereniging voor militaire historie is ontstaan omdat dochter Mariël Ruesink met haar Dodge WC51 legerwagen is aangesloten bij de vereniging.

De leden van de club hebben de loopgraven deels zelf gegraven. Apart feitje: tussen de vrijwilligers zijn enkele jonge Duitsers, die de Amerikaanse soldaten uitbeelden en daarbij alleen Engels zullen praten.

Farm & Country Fair IJzerlo, zaterdag 25 juni 10.00 tot 21.00 uur en zondag 26 juni 10.00 tot 18.00 uur. Info: countryfair.nl

Bekijk een impressie van de Farm & Country Fair in 2015.

Farm en Countryfair Aalten 27 juni 2015
  1. Eropuit: Russische liederen, de middeleeuwen of een windtempel in vuur en vlam

    Eropuit: Russische liederen, de middeleeuwen of een windtempel in vuur en vlam

    EROPUIT - De kerstvakantie zit er bijna op. Nog een paar nachtjes en dan moeten de kinderen weer naar school. Wie nog een fijne afsluiter zoekt voordat de dagelijkse drukte de agenda weer overneemt, kan prima terecht in het verspreidingsgebied van de Gelderlander. In Museumpark Oriëntalis kun je je opwarmen aan een rituele verbranding van een windtempel, in 's-Heerenberg herleven de middeleeuwen en wie even op wil gaan in muziek moet in Oosterbeek zijn. daar zingt het Neva-ensemble uit Sint Petersburg Russische liederen.