Volledig scherm
© Slipjacht Winterswijk

'Slipjacht Winterswijk is een spektakel vol actie'

WINTERSWIJK - Rode jasjes, briesende paarden en een grote groep gedreven jachthonden. Wie het leuk lijkt om eens een echte slipjacht mee te maken doet er verstandig aan om komende zaterdag naar Winterswijk te gaan voor alweer de 25e Slipjacht Winterswijk. "Een heerlijk spektakel dat bol staat van de rituelen en waar van alles te zien is", vertelt Gerben Olthof, 1 van de organisatoren.

"Om 11.45 uur gaat de slipjacht van start bij hotel De Lindeboom in Winterswijk. De route, die bestaat uit zo'n 3 keer 5 kilometer, gaat dwars door de landerijen van Winterswijk, Kotten en Brinkheurne. Sliptrekkers hebben een spoor getrokken met een zogeten slip, een stuk stof dat doordrenkt is met vossenurine. Het is aan de honden om dat spoor te vinden en de ruiters te leiden naar de prooi."

De kill
"Langs de route zijn meerdere plekken waar je het schouwspel mooi kunt overzien. Bijvoorbeeld aan de Meester Meinenweg in Kotten, niet te ver van Winterswijk en goed bereikbaar. Daarnaast is het einde van de jacht iets dat zeer de moeite waard is om naar te komen kijken. Als de honden het einde van het spoor gevonden hebben volgt de 'kill'. Als beloning voor hun werk krijgen de honden een koeienpens en wordt er op hoorns geblazen."

Bekijk hier een videoverslag van de slipjacht in 2014

Slipjacht Winterswijk 2014
  1. Eropuit: Russische liederen, de middeleeuwen of een windtempel in vuur en vlam

    Eropuit: Russische liederen, de middeleeuwen of een windtempel in vuur en vlam

    EROPUIT - De kerstvakantie zit er bijna op. Nog een paar nachtjes en dan moeten de kinderen weer naar school. Wie nog een fijne afsluiter zoekt voordat de dagelijkse drukte de agenda weer overneemt, kan prima terecht in het verspreidingsgebied van de Gelderlander. In Museumpark Oriëntalis kun je je opwarmen aan een rituele verbranding van een windtempel, in 's-Heerenberg herleven de middeleeuwen en wie even op wil gaan in muziek moet in Oosterbeek zijn. daar zingt het Neva-ensemble uit Sint Petersburg Russische liederen.