article
1.6568012
NIJKERKERVEEN - Een video waarop te zien is hoe een agent een jongen aanduwt, is maandag massaal gedeeld en geliked op Facebook. De hoofdrolspelers, twee broers uit Nijkerkerveen, hebben maandag een klacht ingediend tegen de agent.
Klacht tegen agent: 'Niet gaan trillen, zo laat je zien dat je bang bent'
NIJKERKERVEEN - Een video waarop te zien is hoe een agent een jongen aanduwt, is maandag massaal gedeeld en geliked op Facebook. De hoofdrolspelers, twee broers uit Nijkerkerveen, hebben maandag een klacht ingediend tegen de agent.
http://www.gelderlander.nl/extra/misdaad-112/klacht-tegen-agent-niet-gaan-trillen-zo-laat-je-zien-dat-je-bang-bent-1.6568012
2016-10-24T14:03:56+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6568127.1477310758!image/image-6568127.JPG
Misdaad & 112
Home / Extra / Misdaad & 112 / Klacht tegen agent: 'Niet gaan trillen, zo laat je zien dat je bang bent'

Klacht tegen agent: 'Niet gaan trillen, zo laat je zien dat je bang bent'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Screenshot
   Fotograaf
  NIJKERKERVEEN - Een video waarop te zien is hoe een agent een jongen aanduwt, is maandag massaal gedeeld en geliked op Facebook. De hoofdrolspelers, twee broers uit Nijkerkerveen, hebben maandag een klacht ingediend tegen de agent.
  Niet gaan trillen, zo laat je zien dat je bang bent.

  Zij voelden zich naar eigen zeggen geïntimideerd door de man.

  Aangehouden
  De broers werden zondagmiddag aangehouden op de Van Dijkhuizenstraat in hun woonplaats. Die straat is alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer. Daar voldeden de jongens naar eigen zeggen aan. „We waren pompoenen aan het halen voor onze moeder”, vertelt één van hen. „Maar we waren te laat, alles was al weg.”

  Nog voor de broers de oprit van de woning verlieten, werden ze aangehouden.

  'Er zal vast iets gezegd zijn'
  Volgens de politie voldeden de twee niet aan de noemer bestemmingsverkeer, waarop een bon werd uitgeschreven. „Wij waren ons van geen kwaad bewust. Maar we kregen direct te horen dat er geen discussie mogelijk was, er werd een bon van 90 euro uitgeschreven. Hier waren we het niet mee eens, maar we bleven netjes.”

  „Een van de agenten niet. We hadden direct het gevoel dat hij ons probeerde te provoceren. Hij kwam heel dicht voor ons staan, er zat misschien twee centimeter tussen onze neuzen. Een vechtersbaas had hem direct weggedrukt, maar zo zijn wij niet.” Nadat een van de broers vroeg of de agent iets meer afstand kon nemen, ging de provocatie van de politieman volgens de Nijkerkerveners een stapje verder. 

  Niet trillen
  „'Niet gaan trillen, zo laat je zien dat je bang bent', zei de agent tegen me”, vertelt een van de broers. Op dat moment pakte hij zijn telefoon en kondigde aan alles te gaan filmen. De agent liet daarop weten dat dat zijn goed recht is.

  Op de video is vervolgens nog eens te horen dat de agent de broers aanspreekt. Als de jongste broer dan op de andere agent afstapt, loopt de eerste agent tussen beide mannen door. Daarbij krijgt de Nijkerkervener een duw, zo is te zien.

  Duw
  „Ik vroeg toen meteen waarom hij dat deed. Het enige dat de agent zei was: 'je moet je kop houden'.” Hun vader heeft de video vervolgens op Facebook geplaatst.

  Excuses
  Aangifte konden de broers niet doen. „Het is een grijs gebied, dus we konden alleen een klacht indienen en hebben een gesprek met de twee agenten gehad.” In dat gesprek heeft de provocerende agent zijn excuses aangeboden. „Hij vertelde dat hij het niet had moeten doen. Maar waarom hij zo reageerde, is ons niet duidelijk.”

  Jammer
  Een woordvoerder van de politie laat weten dat ook zij de situatie betreuren. „Wat er op beeld is vastgelegd, dat kan niet. Daar zijn we duidelijk over. Maar zo'n video laat nooit het hele verhaal zien. Wij kregen te horen dat de agent zich op zijn beurt aangevallen voelde omdat de jongens een denigrerende opmerking hadden gemaakt. Ondertussen hebben beide partijen met elkaar gesproken. Daar is uitgekomen dat het niet zo had moeten lopen, maar dat er verder geen stappen ondernomen worden. Dat de video nu toch op internet staat, is jammer.”

  De boete van 90 euro blijft staan.

   

     Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties

  Tip de redactie

  Heeft u een tip? Laat het ons weten!