article
1.5559121
ARNHEM - Normaal heeft zaterdagavond 19 december het allerlaatste concert ooit gegeven. In GelreDome in Arnhem begon de band om 19.30 uur met het afscheidsconcert 'Ajuu, de mazzel!', dat duurde tot ongeveer 23.15 uur. Het afscheid na 40 jaar van de Achterhoekse rockers is terug te lezen in ons live-blog.
Teruglezen: Normaal neemt afscheid met een simpel 'bedankt'
ARNHEM - Normaal heeft zaterdagavond 19 december het allerlaatste concert ooit gegeven. In GelreDome in Arnhem begon de band om 19.30 uur met het afscheidsconcert 'Ajuu, de mazzel!', dat duurde tot ongeveer 23.15 uur. Het afscheid na 40 jaar van de Achterhoekse rockers is terug te lezen in ons live-blog.
http://www.gelderlander.nl/extra/specials/normaal/teruglezen-normaal-neemt-afscheid-met-een-simpel-bedankt-1.5559121
2015-12-19T18:37:32+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.5559358.1450560307!image/image-5559358.jpg
Arnhem,Muziek,Concert,Normaal
Normaal
Home / Extra / Specials / Normaal / Teruglezen: Normaal neemt afscheid met een simpel 'bedankt'

Teruglezen: Normaal neemt afscheid met een simpel 'bedankt'

Foto's
7
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Bennie Jolink uit zijn dak tijdens het afscheidsconcert van Normaal.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Bennie Jolink wordt in een schommel metershoog de lucht in gehesen.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   33.000 anhangers in een uitverkocht GelreDome genieten van het laatste concert van Normaal
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Bennie Jolink is behalve op het podium ook te zien op een groot scherm in het GelreDome.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Speciale muntjes voor het laatste concert van Normaal in GelreDome.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Hendrik Haverkamp op het ereterras.
   Fotograaf
  ARNHEM - Normaal heeft zaterdagavond 19 december het allerlaatste concert ooit gegeven. In GelreDome in Arnhem begon de band om 19.30 uur met het afscheidsconcert 'Ajuu, de mazzel!', dat duurde tot ongeveer 23.15 uur. Het afscheid na 40 jaar van de Achterhoekse rockers is terug te lezen in ons live-blog.

  23:14 uur: En dan is het echt afgelopen. De band klapt voor het publiek, die dat beantwoord met een staande ovatie. Het laatste woord van Bennie is een simpel maar doeltreffend 'bedankt'.

  23:02 uur: Nou, nog 1 nummertje dan. En niet zomaar één: Ballade van een muzikant, geschreven door de in 2014 overleden drummer Jan Manschot, samen met Jolink en Jolij geestelijk vader van Normaal. Indrukwekkend: alle lampen in het stadion zijn uit, de schermen van de mobieltjes zorgen voor een toepasselijke sfeer bij het laatste liedje. Bennie: "De lampen gaon uut, de show is gedaon."

  22:56 uur: Dit zullen dan toch echt wel de 2 laatste nummers zijn. Natuurlijk Oerend Hard, die kan iedereen van voor naar achter meezingen. En, wellicht wat ironisch om mee af te sluiten, Deurdonderen. Eén kolkende massa, overal, van het veld tot te tribunes.

  22:41 uur: Bennie Jolink jut het publiek nog een keer op, zoals alleen hij dat kan. "We hebben nu de kans met 33. 000 man zo hard høken te schreeuwen dat ze 't in het Graafschap-stadion kunnen horen!" Dát hoeft de anhangers geen twee keer gezegd te worden.

  22:34 uur: Daarna zet Normaal Drieteri-je blues in. "Het nummer dat ons zo bijzonder maakte in 1975."

  22:33 uur: Een dankwoord van Bennie en zijn mede-Normaal leden aan iedereen die mee heeft gewerkt Normaal zo groot te maken als de band nu is. Behalve de crew worden ook alle muzikanten bedankt die ooit deel uit hebben gemaakt van de band. Onder meer Willem van Dijk, Ferdy Jolij, Alan Gascoigne, Paul Kemper, en Tessa Boomkamp worden genoemd.

  22:22 uur: Bennie Jolink kondigt het laatste nummer aan. "We zijn alweer aan 't laatste nummertje toe. En gadverdamme aan de laatste slok, niet normaal man." Hendrik Haverkamp is dat laatste nummer. Op de eretribune veert Hendrik op als hij het hoort. Zou dit het dan zijn, of volgen er nog wat toegiften?

  22:07 uur: 'De oudjes zijn op stoom', twittert Ingeborg Oosterhoff. GelreDome is trots dat de Achterhoekers het stadion hebben uitgekozen voor hun afscheidsconcert en heeft daar 1 woord voor: geweldig!

  Owly Image
  Foto: Hootsuite GelreDome

  21:45 uur: Bennie knalt meteen over Willem heen met 'boerenlul'. En dan, voor het eerst deze avond, uit 33.000 kelen 'høken'!

  21:44 uur: Gitarist Jan Wilm Tolkamp stond in zijn eentje op het podium en speelde een prachtige ballad over de band en zijn fans. Die rust werd daarna hevig verstoord door bassit Willem Terhorst met de intro van Noar 't café. De zaal onploft tot de laatste rij.

  21:30 uur: Bennie Jolink wordt in een soort schommel omhoog gehesen terwijl hij Jagen in 't bos zingt. Hij wordt begeleid door 30 jachthoornblazers op het podium.

  21:18 uur: Hoewel het dak zo'n 20 centimeter geopend is, is het bloedheet binnen. Volgens enkele beveiligers zijn mede daardoor bij het podium een aantal mensen flauwgevallen.

  21:10 uur: De eerste glazen bier vliegen door de lucht. De indruk bestaat dat het publiek wat onrustiger begint te worden.

  20:54 uur: Normaal komt weer het podium op voor deel 2 van het afscheidsconcert. Sommigen hebben het gevoel dat de pauze te lang duurde.

  20:35 uur: Het podium wordt omgebouwd. Na de pauze staat er een rond podium, midden in het publiek op het veld van GelreDome!

  20:32 uur: De eerste pauze is een feit, na bijna een uur gas geven.Bennie Jolink doet het vrij rustig aan, de anhangers kunnen genieten van veel 'gouwe ouwe', nummers uit de begintijd.

  20:29 uur: 3FM heeft gevraagd te mogen collecteren voor het Glazen Huis in het stadion, het antwoord van de band was 'nee'. "Wij kiezen ons eigen doel: KWF", zei Bennie, waarop het nummer En dan kan ik niks werd ingezet. Dat is onlangs opnieuw uitgebracht ten bate van KWF.

  20:24 uur: Bennie ontpopt zich als de Bono van de Lage Landen met een statement tegen het Glazen Huis. Hij haalde hard uit naar 'overbetaalde,publiciteitsgeile 3FM-dj's' in het 

  20:06 uur: Behalve bier, dat rijkelijk vloeit, is er ook verse jus d'orange te krijgen in GelreDome bij het afscheidsconcert. Daar bestaat hier en daar wat verbazing over...

  19:53 uur: Bennie Jolink: "We gaan nog een keer een supergezellig feestje bouwen!" Waarop het nummer Hiekikkowokan wordt ingezet.

  19:48 uur: Bennie Jolink arriveerde in stijl: hij kwam met een motor door de lucht het podium op 'jagen'. Normaal begon het optreden met het nummer Wi'j luusteren of niet, daarna volgde Wi-j doet 't samen. Bekijk een video:

  19:42 uur: Wie had dát ooit gedacht? #Normaal is nummer 6 op de lijst van trending topics (onderwerpen waar het meest over wordt gepraat) op Twitter!

  19:33 uur: Normaal is begonnen aan het allerlaatste concert! Het bericht eerder op de avond van Bennie Jolink belooft een spectaculair optreden.

  19:28 uur: Menting: "Vooraf is het hier n megareünie. Meerdere generaties anhangers zijn in het stadion, ook zie ik veel mensen uit de eerste jaren van de band." Uiteraard ontbreekt ook bandmascotte Hendrik Haverkamp niet, hij zit natuurlijk op de eretribune.

  19:25 uur: Om 13.30 uur 's middags waren de eerste tractoren al in de wijk tegenover GelreDome te zien. Ook staan her en der veel toruingcars die enigszins beschonken anhangers vanavond veilig thuis moeten brengen; kamperen is namelijk verboden bij GelreDome.

  19:23 uur: De sfeer zit er goed in, zegt Gelderlander-verslaggever Gerard Menting die ter plekke is. "De stemming zit er goed in, het is bepaald geen begrafenisstemming."

  19:12 uur: De Kast en Rowwen Hèze staan in het voorprogramma. Volgens voorman Jack Poels van de Limburgse band heeft Normaal het zingen in dialect in Nederland 'gewoon' gemaakt.


  'Ajuu Bennie!'


  Afscheidsposter

  Beweeg over de foto om de miniaturen te bekijken.

  De collage op basis van een portretfoto die Jan van den Brink maakte van Bennie Jolink, is samengesteld uit ongeveer 250 foto's die in de afgelopen jaren van de band Normaal zijn gemaakt. Het gaat om beeldmateriaal van onder andere Jan van den Brink, Theo Kock, Harold Pelgrom, Eveline van Elk, Raphaël Drent, Reinier van Willigen, Frans Nikkels, Emiel Muijderman en Carlo ter Ellen. Beeldbewerking: Rutger van der Zalm. Download hem gratis.

   
  Download

  Tip de redactie

  Heeft u een tip voor de editie Achterhoek? Laat het ons weten.