Volledig scherm
© Gerard Burgers

Arnhem breekt opbouwwerk af en bespaart 1 miljoen

ARNHEM - Het opbouwwerk wordt de komende vier jaar afgebouwd.Daarmee bezuinigt de gemeente een bedrag van 1 miljoen euro.

Het besluit van de gemeenteraad van maandag heeft tot gevolg dat drie opbouwwerkers per 1 januari hun baan verliezen. Toch behouden alle wijken waar opbouwwerkers actief zijn volgend jaar nog deze vorm van vrijwilligersondersteuning, bezwoer wethouder Anja Haga.

Minder uren
„En voor alle andere wijken blijft het opbouwwerk bereikbaar", aldus Haga. Het besluit betekent wel dat er per wijk minder uren voor opbouwwerk beschikbaar komen. „Wij zijn hierover in overleg met Rijnstad”, aldus de wethouder.

Rijnstad is de welzijnsorganisatie die de opbouwwerkers levert.

Oppositie
De voltallige oppositie in de gemeenteraad heeft geprobeerd de bezuiniging op het opbouwwerk met een jaar uit te stellen. Dit wijzigingsvoorstel haalde het niet (21 stemmen tegen, 15 voor). Haga had de partijen afgeraden dit voorstel van oppositiepartijen aan te nemen. „Wij vinden ons voorstel een goed idee. Wij vinden het voorstel om de bezuiniging te schrappen of uit te stellen inhoudelijk een slecht idee.”

Veel gesproken
De afgelopen weken is er veel gesproken over het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om het opbouwwerk de komende vier jaar af te bouwen. De gemeente wil de wijken zelf de keus geven of zijn wel of geen gebruik van opbouwwerkers willen maken. Daar krijgen zij ook geld voor.

Daarmee kunnen ze opbouwwerk inkopen of besluiten het geld aan andere zaken in de wijk te besteden. Samen met de teams leefomgeving, waarin ambtenaren zitten, kunnen bewoners dit bepalen. Maar dat kan pas vanaf 1 januari 2018, terwijl de bezuiniging een jaar eerder ingaat. En dat begrijpen de oppositiepartijen niet.