Het stalen balkon waarmee Nexit Architecten de Staalprijs 2016 heeft gewonnen.
Volledig scherm
Het stalen balkon waarmee Nexit Architecten de Staalprijs 2016 heeft gewonnen.

Arnhemse architect wint Staalprijs 2016 met gevouwen balkon

ARNHEM - Het Arnhemse Nexit Architecten heeft met het ontwerp voor een gevouwen stalen balkon de Nationale Staalprijs 2016 gewonnen in de categorie 'karakteristieke stalen bouwdelen'. De prijs, een decoratieve schaal, is dinsdag uitgereikt in de Kromhouthallen in Amsterdam.

De Nationale Staalprijs bestaat sinds 1971 en is een tweejaarlijkse bouwprijs voor projecten in staal.

Roest
Het balkon van Nexit bestaat (afgezien van de bodemplaat) uit één enkele cortenstalen plaat, met vouwen erin. Cortenstaal is staal dat beschermd wordt door de roestdie erop ontstaat. Doordat er vormen uit het staal zijn weggesneden, lijkt het balkon, dat gemakkelijk is op te hangen, klassiek aandoende zuiltjes te hebben.

Wilbert de Haan van Nexit vertelt dat het ontwerp voor het balkon een samenwerkingsproject is met de Arnhemse kunstenaar Alphons ter Avest.

  1. Doest zoekt vaste partners voor Rozet

    Doest zoekt vaste partners voor Rozet

    ARNHEM - Jenny Doest, de nieuwe directeur van het gebouw Rozet in Arnhem, streeft niet naar 'kale verhuur' van ruimtes, maar naar blijvende relaties met partijen in de stad. Dat vertelt ze in een interview met de Gelderlander. „Ik wil relaties aangaan met bedrijven, culturele instellingen, scholen en met weet ik wie. Ik ga niet voor incidentele huur, maar voor strategische partnerschappen. Wij hebben wat te bieden: een heel bijzondere plek om bijeenkomsten of evenementen te houden.”