Volledig scherm
De arts stelde gisteren echter geen duidelijke aanwijzingen te hebben dat de vrouw terminaal was. Foto: ANP

Huisarts voor tuchtcollege voor 'ontvoering en mishandeling' Nijmeegse (94)

NIJMEGEN/ ZWOLLE- Familie van de 94-jarige Alida Scholtens-Lax uit Nijmegen beschuldigt een huisarts uit Ugchelen van ontvoering en zware mishandeling van de hoogbejaarde vrouw. Volgens de familie luisterde de arts niet en was hij 'brutaal en eigengereid'.

De zaak kwam dinsdag voor bij het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle.

De arts komt kerstavond 2015 naar het huis van de vrouw in Nijmegen, die daar al zes jaar verzorging krijgt. Op de bewuste dag kwam ze niet uit bed, nadat ze twee dagen eerder was gevallen.

Ziekenhuis
De arts kijkt haar na en wil haar naar een ziekenhuis brengen, maar de familie wil haar thuis houden omdat ze terminaal is en sputtert tegen. Desondanks belt de huisarts 112 en laat de vrouw ophalen door een ambulance. Volgens de familie was de daaropvolgende tocht naar de ambulance en het ziekenhuis 'een martelgang'.„Ze krijste van de pijn en spartelde als een baby.”

De huisarts spreekt dat tegen, bleek bijhet tuchtcollege:„De wilde taferelen die de familie beschrijft herken ik niet. Het was niet onmenselijk. Dan had ik ingegrepen.”

Enkele uren later,op Eerste Kerstdag, overlijdt de Nijmeegse. „Had het echt niet anders kunnen lopen?”, vraagt de familie zich af.

Communicatie
De arts stelde dat hij geen andere mogelijkheid zag dan de vrouw te latenopnemen inhetziekenhuis. „Wat als het een infectie of longontsteking was en ik had niets gedaan?” De communicatie met de familie had volgens hem wel beter gekund.

De uitspraak in deze zaak is op vrijdag 16 december.