Volledig scherm
Het dispuutsgebouw van Duerendal in Nijmegen. © Bert Beelen

Nijmeegse studenten: Politie lokte de rel uit

NIJMEGEN - De 80ste verjaardag van dispuut Durendal in Nijmegen liep uit de hand. Buurtbewoners hadden een doorwaakte nacht en spreken er schande van. De studenten verwijten de politie dat die de rel heeft uitgelokt.

„Tien agenten stormden naar binnen met veel machtsvertoon en gummiknuppel in de hand. De muziekinstallatie is in beslag genomen. De politie begon ook direct de feestruimte leeg te vegen. Veel hardhandiger dan nodig was. Onder de gasten waren er een paar misschien wat beschonken, maar we hebben niet staan duwen of trekken, zoals de politie beweert. Agenten hadden toch ook gewoon de elektriciteit kunnen uitschakelen? Dan was het feest rustig geëindigd. Nu heeft de politie de rel uitgelokt”, zeggen twee studenten, de dag na hun uit de hand gelopen fets.

Nee, hun naam geven ze niet. „Omdat ik studeer voor een beroep waarin je dit soort zaken nog jarenlang kan worden nagedragen.”

Klachten
Volgens de politie regende het klachten uit de buurt: buurtbewoners hadden voor ingrijpen van agenten al zeker dertig keer de politie gebeld. Die was ook al twee keer eerder langs geweest. Overlast was er volgens de politie van de muziek, maar ook van groepen mensen in de voortuin.

„Het was midden in de nacht, ze zongen sinterklaasdeuntjes met schuine teksten en liedjes als daar moet een piemel in. Ik had de politie al vaker gebeld en was het zo zat”, zegt de overbuurman van het pand.

Een aanvaring met de studenten werd voorkomen, doordat politieauto's de straat in reden. „Toen was het binnen een halfuur rustig.”

Kwaad
De overbuurman is niet als enige kwaad op het studentendispuut. 'Wat een stel respectloze lui zijn jullie om op een donderdagavond de straat te terroriseren met zijn allen en vrouwonvriendelijke leuzen te scanderen. De hele buurt hebben jullie wakker gehouden en de politie is meer dan 30 keer gebeld', luidde de tekst van een brief van 'de Buurt' die de Durendallers in de bus was gegooid.

'Fouten gemaakt'
„Het is misschien wat uit de hand gelopen, er zijn fouten gemaakt”, erkent één van de leden, Maar, zeggen ze ook meteen: „We hadden vooraf keurig een briefje in de buurt laten rondgaan. Dat er wat meer herrie zou kunnen zijn vanwege een feest.”

Pandverhuurder SSH& neemt de zaak hoog op. en spreekt maandag met alle betrokkenen, de beheerder en politie.