Volledig scherm
© Thinkstock

PvdA: Meer profijt van geld tegen kinderarmoede

BEMMEL - Als het aan de PvdA in Lingewaard ligt, gaan meer kinderen die in armoede leven profiteren van geld dat beschikbaar is om mee te doen bij een sportclub, of om zwem- of muziekles te volgen.

Raadslid Maarten van den Bos werkt aan een voorstel om dat voor elkaar te krijgen. „Nu blijft veel geld op de plank liggen omdat mensen niet weten dat het er is, of omdat ze zich schamen toe te moeten geven dat ze hun kinderen niet kunnen laten sporten omdat ze de contributie niet kunnen betalen.”

In Lingewaard is in totaal 124.000 euro beschikbaar om armoede onder kinderen aan te pakken maar een groot deel ervan gaat op aan 'uitvoeringskosten'. Van den Bos pleit daarom voor minder bureaucratie.

Avond
Ook wil hij een speciale avond beleggen met partijen die zich bemoeien met armoedebestrijding in Lingewaard. Dat moet meer zicht opleveren op het aantal kinderen waar het hier om gaat.

209 kinderen
In Lingewaard komen 209 kinderen in aanmerking voor de zogeheten meedoenregeling (voor een bijdrage aan contributies of abonnementen) . Maar het kan zijn dat hun aantal hoger ligt.

Zo maakte Nibud al bekend dat armoede ook steeds vaker voorkomt in gezinnen met één kostwinner met een middeninkomen. Voor hen zijn weinig betaalbare woningen beschikbaar waardoor weinig geld overblijft voor andere zaken.