Volledig scherm
In theater De Kik in Elst werd maandagavond de spoorveiligheidsinformatie-avond gehouden. © DG

Ruimte voor bijna twee keer zoveel giftreinen door Elst

ELST - Op de spoorlijn Elst-Arnhem mogen nog bijna twee keer zoveel goederentreinen met gevaarlijke stoffen rijden, dan er nu passeren.Vorig jaar waren het 1.600 'gifwagons', het mogen er volgens veiligheidsrichtlijnen ongeveer 3.000 zijn.

Deze cijfers werden tijdens een informatiesessie over de veiligheid rond het spoor in Elst bekend, waar het Wijkplatform Elst-Oost al jaren op aandrong. Er zou te weinig bekendheid zijn voor met name bewoners van de nieuwe wijk Westeraam over de risico's van wonen langs het spoor. Dat leverde gisteravond zo'n 75 toehoorders in theater De Kik op, waar spoorbeheerder ProRail en de Veiligheidsregio – die gaat over de brandweer – presentaties hielden.

Gedetailleerde cijfers
Peter Robbe had als ProRail-projectmanager Gevaarlijkse Stoffen nog meer gedetailleerde cijfers: vorig jaar kwamen er 1.228 wagons met lpg over het spoor, 302 wagons met benzine, 50 met amoniak en nog een paar met acrylnolitil en fluorwaterstof. Gemiddeld telt een trein twintig wagons. Ter indicatie: op de Betuweroute rijden ongeveer 22.000 gifwagons per jaar.

'Zeer veilig'
Robbe deed vooral z'n best te benadrukken dat vervoer van gevaarlijke stoffen – die explosies of gifwolken kunnen veroorzaken – als zeer veilig te boek staat. „De theoretische kans dat u in Elst dicht bij het spoor slachtoffer wordt bij een spoorramp, is eens in de tien miljoen jaar.”

'Wat-als-dan-avond'
Het bleek de opmaat naar een 'hoogstonwaarschijnlijke wat-als-dan-avond'. De kans dat het precies bij de Elster woonwijken goed fout gaat is uiterst minimaal. Waarbij ook nog het soort goedje dat los komt van grote invloed is.

Live Voetbal

home logo OGC NiceNIC
20:45
AjaxAJA
away logo