Volledig scherm
Peter R. de Vries spreekt de toegestroomde pers op het politiebureau in Apeldoorn toe. © Roland Heitink

Verdachte Posbankmoord geeft zichzelf aan, tweede man opgepakt

APELDOORN/ RHEDEN - In de zaak van de Posbankmoord zijn woensdagmiddag twee aanhoudingen verricht. Een 55-jarige man uit Boekel heeft zich die middag zelf op het politiebureau in Uden gemeld. Direct daarna is een 43-jarige man uit Veghel in zijn woonplaats aangehouden. Beide Brabanders worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Alex Wiegmink in 2003.

Dat is zojuist bekendgemaakt door Aart Garssen, hoofd van de regionale recherche in Oost-Nederland, en misdaadverslaggever Peter R. de Vries tijdens een persconferentie over de Posbankmoord.

Volgens Peter R. de Vries was de vermoorde Wiegmink „op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats”. Garssen noemt de aanhoudingen een 'belangrijke doorbraak'. „Dat er na 13 jaar nu twee mannen zijn aangehouden geeft nieuwe hoop dat we deze zaak eindelijk oplossen. Voor de nabestaanden van Alex Wiegmink is dat heel belangrijk, zij willen de zaak graag afsluiten”, aldus Garssen. Die wil niet zeggen of er nog meerdere aanhoudingen worden verwacht.

Wiegmink (44) kwam op 20 januari 2003 niet thuis in Drempt na een rondje hardlopen op de Posbank in Rheden. Zijn groene Opel Omega met daarin zijn stoffelijk overschot werd later op de avond uitgebrand teruggevonden in de bossen bij het Brabantse Erp.

Opsporing Verzocht
Een coldcaseteam van de politie heeft de zaak, die bekend werd als de Posbankmoord, onlangs heropend. Daarbij werd onder meer via Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de zaak. Naar aanleiding van de uitzendingen, die door 1,2 miljoen mensen is gezien, kwamen er zeker 25 nieuwe tips binnen. Daarna volgden er volgens de politie snel 'belangrijke ontwikkelingen'.

Nieuwe feiten
Na de heropening van de zaak werden enkele nieuwe feiten bekendgemaakt. Zo zou Alex Wiegmink in 2003 zijn doodgeschoten. Dat zei zijn broer Peter woensdag in een interview op Radio Gelderland. „Ik weet dat pas drie dagen”, zei Peter Wiegmink daarover. „Dat hebben Greet (de weduwe van Wiegmink, red.) en ik gehoord van een familierechercheur, die ons drie dagen geleden belde om dat te vertellen. We wisten dat er schoten waren gehoord, maar het was de allereerste keer dat we hoorden dat Alex door pistoolschoten om het leven is gebracht".

Garssen zei tijdens persconferentie woensdagavond dat de vondst van DNA-materiaal op een muts die is gevonden op de plek van de uitgebrande auto van het slachtoffer mede te maken heeft met een van de verdachten.

Het tweetal wordt waarschijnlijk vrijdag voorgeleid.

Bekijk hier het item van Opsporing Verzocht.

Lees alles over de ontwikkelingen in de Posbankmoord in de papieren krant van 3/11/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.