Volledig scherm

Koning Cabernet en zijn sterren

Als druivenrassen voetbalteams waren, zou cabernet sauvignon altijd een titelkandidaat voor de Champions League zijn. Het is het FC Barcelona van de wijn; een druivenras dat aan de basis staat van de meest beroemde - en duurste - rode wijnen op deze aarbol.

Net als de Spaanse club heeft het een groot aantal sterren in de gelederen; zoals Lafite (de Messi van de Cabernets), Margaux (de Neymar) en Screaming Eagle (de Luis Suarez).

Schare volgers
En net als Barca heeft cabernet sauvignon een internationale schare volgers en fans.Ook andere wijnliefhebbers zouden cabernet sauvignon waarschijnlijk tot koning kiezen als er verkiezingen zouden zijn. De enige andere kandidaat is pinot noir zijn, maar die kiezers zouden uiteindelijk toch het onderspit moeten delven -denk ik.

Druif
Als Bordeaux het beroemdste wijngebied ter wereld is - en dat is het - dan is dat mede dankzij cabernet, want de fundamenten voor Bordeaux zijn gebouwd op deze druif. Zo zijn alle eerste crus (de aristocratie van rode bordeaux) voornamelijk gemaakt van cabernet. Lafite, Latour, Margaux, Mouton en Haut-Brion zouden niet zonder kunnen. Daar staat tegenover dat cabernet in Bordeaux altijd wordt gemengd. Dat is omdat het een laat rijpend ras is dat niet altijd volledig rijpt in het gematigde zeeklimaat aldaar.

Functie
Andere, vroeger rijpende rassen worden daarom gebruikt als een verzekering voor koele jaren. Dat is de reden dat bijna alle rode wijnen in (Haut-)Médoc en Graves tenminste een kwart merlot en cabernet franc bevatten. Daarbij heeft vooral merlot ook nog de functie om rondeur en body te geven aan de slanke postuur van cabernet. Maar het is cabernet sauvignon die de wijnen hun structuur, karakter en, wellicht belangrijker nog, hun bewaarpotentieel geeft.

Levensduur
De levensduur onderscheidt rode bordeaux mede van de rest van de wereld. Het is daarom dat de prijzen van de grands crus classés de afgelopen jaren de stratosfeer in zijn geschoten. Waardoor alleen nog de betaalbare Cru Bourgeois en de communewijnen voor ons, gewone stervelingen, zijn overgebleven. Die daarbij met pijn in ons hart de eerste crus voor de rich and famous moeten laten. Waaronder de sterren van Barca.

Reageren? uitenthuis@persgroep.nl

Volledig scherm
© De Gelderlander
  1. 'n Goed glas: Rosé, als hij maar bleekroze is
    'n Goed glas

    'n Goed glas: Rosé, als hij maar bleekroze is

    Verrassend wat je tegenkomt als je oude foto's bekijkt uit je studententijd. Samen met collega oud-praesides van Sint Olof hadden we afgelopen week een diner op de sociëteit en zagen we onszelf terug op portretten van de besturen in de Senaatskamer. We moesten lachen om de haarstijl die we droegen in onze tienertijd, de wijde broekspijpen en hoe de senaten van de jaren 60 er nog in jacquet op stonden terwijl die van de jaren 70 hippies waren. Op een van die portretfoto's trof ik ook een fles Mateus-rosé in de achtergrond aan. Eentje met een half afgebrande druipkaars erop.