Volledig scherm

Koning Cabernet en zijn sterren

Als druivenrassen voetbalteams waren, zou cabernet sauvignon altijd een titelkandidaat voor de Champions League zijn. Het is het FC Barcelona van de wijn; een druivenras dat aan de basis staat van de meest beroemde - en duurste - rode wijnen op deze aarbol.

Net als de Spaanse club heeft het een groot aantal sterren in de gelederen; zoals Lafite (de Messi van de Cabernets), Margaux (de Neymar) en Screaming Eagle (de Luis Suarez).

Schare volgers
En net als Barca heeft cabernet sauvignon een internationale schare volgers en fans.Ook andere wijnliefhebbers zouden cabernet sauvignon waarschijnlijk tot koning kiezen als er verkiezingen zouden zijn. De enige andere kandidaat is pinot noir zijn, maar die kiezers zouden uiteindelijk toch het onderspit moeten delven -denk ik.

Druif
Als Bordeaux het beroemdste wijngebied ter wereld is - en dat is het - dan is dat mede dankzij cabernet, want de fundamenten voor Bordeaux zijn gebouwd op deze druif. Zo zijn alle eerste crus (de aristocratie van rode bordeaux) voornamelijk gemaakt van cabernet. Lafite, Latour, Margaux, Mouton en Haut-Brion zouden niet zonder kunnen. Daar staat tegenover dat cabernet in Bordeaux altijd wordt gemengd. Dat is omdat het een laat rijpend ras is dat niet altijd volledig rijpt in het gematigde zeeklimaat aldaar.

Functie
Andere, vroeger rijpende rassen worden daarom gebruikt als een verzekering voor koele jaren. Dat is de reden dat bijna alle rode wijnen in (Haut-)Médoc en Graves tenminste een kwart merlot en cabernet franc bevatten. Daarbij heeft vooral merlot ook nog de functie om rondeur en body te geven aan de slanke postuur van cabernet. Maar het is cabernet sauvignon die de wijnen hun structuur, karakter en, wellicht belangrijker nog, hun bewaarpotentieel geeft.

Levensduur
De levensduur onderscheidt rode bordeaux mede van de rest van de wereld. Het is daarom dat de prijzen van de grands crus classés de afgelopen jaren de stratosfeer in zijn geschoten. Waardoor alleen nog de betaalbare Cru Bourgeois en de communewijnen voor ons, gewone stervelingen, zijn overgebleven. Die daarbij met pijn in ons hart de eerste crus voor de rich and famous moeten laten. Waaronder de sterren van Barca.

Reageren? uitenthuis@persgroep.nl

Volledig scherm
© De Gelderlander
  1. 'n Goed glas: Aspergewijn van het jaar 2017

    'n Goed glas: Aspergewijn van het jaar 2017

    In de jaren tachtig betekende het begin van het aspergeseizoen tegelijkertijd het startschot voor de verkoop van Pinot Blanc en Pinot Gris. Lange tijd waren het de enige wijnen die we in Nederland bij het witte goud dronken. In beide gevallen afkomstig uit de Elzas. Fris, lichtvoetig en neutraal genoeg om voor iedereen die van asperges houdt acceptabel te zijn. Ook waren ze niet te duur, breed verkrijgbaar én droog. Kortom, een vanzelfsprekende keuze.