Volledig scherm
© Thinkstock

'n Goed glas: Riesling voor op het terras

Nu de zomer definitief lijkt aangebroken, is het terras mijn lievelingsplek voor een goed glas. Alleen een moesson houdt me nog uit de tuin. Net zoals wijnen anders proeven in de drukcabine in een vliegtuig (vlakker en minder intens, als regel), zijn de aroma's en smaken van de meeste wijnen anders in de buitenlucht (intenser en frivoler). Zon en een blauwe lucht maken zelfs van de saaiste wijn spannend.

Wat ik 's zomers buitenshuis drink? Je zult me misschien niet geloven, maar het is: heel veel riesling. Er zijn andere kandidaten voor de perfecte zomerwijn maar riesling combineert fraîcheur, koelte, met fruit en geeft een heerlijk tintelend effect in de mond. Heel speciaal, probeer ook eens.

Mocht dit overkomen als een preek, heeft dat te maken met mijn recente reis naar Oostenrijk. Geïnspireerd door wijnbeurs Vie Vinum heb ik in drie dagen tijd meer rieslings geproefd dan in heel 2015. Niet alleen de rieslings uit de Wachau (een ongelooflijk mooi wijngebied aan de oevers van de Donau, op een goed uur rijden westelijk van Wenen) spraken tot mijn verbeelding, maar ook uit andere delen van Oostenrijk proefde ik absolute juweeltjes: Kremstal, Kamptal, Wagram en Weinviertel bijvoorbeeld. Vooral uit het topjaar 2015.

Ook rieslings uit andere landen worden op mijn terras toegelaten. Daaronder uiteraard Duitse varianten uit de Moezel, Rheingau, Rheinhessen, Ahr, Nahe en Pfalz, met hun puurheid van smaak en prachtige balans tussen frisse zuren en verleidelijk zoetje. Uit de Elzas prefereer ik producenten met een drogere stijl zoals Josmeyer en Trimbach. Terwijl rieslings uit Australië, Nieuw-Zeeland en Chili vaak veel vers fruit (appels en citrus vooral) combineren met een lichte gout de petrol hetgeen typisch is voor de nieuwe wereld.En ook al zijn de beste rieslings van de wereld niet goedkoop, daar staat tegenover dat ze in vergelijking een stuk goedkoper zijn dan witte bourgognes.

Mijn wijntip van deze week is dan ook een riesling, uit de Wachau in Oostenrijk. Van een van de beste coöps in de wereld, Domäne Wachau. Een adembenemende riesling die verkrijgbaar is bij Gall & Gall. Echt, een goed glas.Reageren? uitenthuis@persgroep.nl

  1. 'n Goed glas: Aspergewijn van het jaar 2017

    'n Goed glas: Aspergewijn van het jaar 2017

    In de jaren tachtig betekende het begin van het aspergeseizoen tegelijkertijd het startschot voor de verkoop van Pinot Blanc en Pinot Gris. Lange tijd waren het de enige wijnen die we in Nederland bij het witte goud dronken. In beide gevallen afkomstig uit de Elzas. Fris, lichtvoetig en neutraal genoeg om voor iedereen die van asperges houdt acceptabel te zijn. Ook waren ze niet te duur, breed verkrijgbaar én droog. Kortom, een vanzelfsprekende keuze.