Het gemeentehuis van de gemeente Oude IJsselstreek.
Volledig scherm
Het gemeentehuis van de gemeente Oude IJsselstreek. © De Gelderlander

Oude IJsselstreek geeft zorgweb financiële injectie

GENDRINGEN - Meer aanspreekpunten, meer deskundigheid, betere afstemming en betere ict. En dat allemaal voor het sociaal domein in Oude IJsselstreek. De gemeente stelt structureel jaarlijks 8 ton extra beschikbaar voor personeel. Daarnaast wordt eenmalig nog eens 150.000 euro geïnvesteerd in deskundigheidsbevordering en 250.000 euro voor ict.

Volgens verantwoordelijk wethouder Bert Kuster (Lokaal Belang) is de financiële injectie een logisch gevolg van het leerproces dat sociaal domein heet. „We zijn anderhalf jaar geleden toch in het diepe gegooid als het gaat om zorg, Wmo, jeugdbeleid. De gemeente werd verantwoordelijk, maar we wisten niet goed wat we moesten verwachten."

Zorgweb
Als spin in het gemeentelijke zorgweb functioneren de zogenoemde aanspreekpunten, medewerkers van de gemeente die de vragen aanhoren en er vervolgens voor zorgen dat de juiste acties ondernomen worden om de hulpvrager te kunnen helpen.

Gesprekken
In 2015 kwamen zo'n 10.000 telefoontjes binnen bij de gemeente met vragen over zorg en hulp. Ook zijn er 1.400 keukentafelgesprekken gevoerd naar aanleiding van deze vragen. En dat aantal staat nog los van de gesprekken die zijn gevoerd over de huishoudelijke hulp.

Alles bij elkaar was het veel meer dan verwacht, erkent teamleider Bas Schut. Lees meer over de plannen in de krant. Ook digitaal te lezen via dg.nl/krant

Achterhoek