Het terras van Tante Blanche in Brummen
Volledig scherm
Het terras van Tante Blanche in Brummen © Jan van den Brink

Tante Blanche: Veel fijns uit de keuken

BRUMMEN - Bij Tante Blanche in Brummen staat de kok puik te koken. Alleen lijkt de bediening dat niet te weten. Maar echt, hier eet je fris en smakelijk.

Brummen is een fraai, rustig dorp en Tante Blanche is een dito restaurant. Een aangenaam verpozen start als ik op zaterdagavond de klinkertjes van het mooi aangeklede terras op wandel. Op een groot krijtbord staat de aankondiging dat vandaag voor het eerst volgens de nieuwe kaart wordt gekookt.

De bediening ontvangt correct, maar uiterst bescheiden. Een aperitief wordt op verzoek ingeschonken en de menukaart meteen uitgereikt, maar er volgt geen enkele uitleg over de kaart. Dat mag, alles valt natuurlijk zelf te lezen, maar het is voor de gast wat schraal.

Enthousiasme
Een beetje meer enthousiasme verwacht ik wel als je op zo'n mooie plek aanschuift en groot aankondigt dat de nieuwe kaart er is. Ook geen woord over wijnen die misschien in huis zijn, terwijl het restaurant zich daar toch echt niet voor hoeft te schamen. De wijnkaart is overzichtelijk en heeft eigenlijk voor iedereen wel wat. De prijzen variëren van twee tientjes tot meer dan 50 euro voor een fles wijn.

Smaakmaker
Uit de keuken komt een verrukkelijke amuse van een gefrituurd bolletje van mais met pittige chilisaus en romige avocado. Het smaakt als een haute cuisine bitterbal en ik heb geen bezwaar tegen een hele schaal. Een echte smaakmaker.

De plak visterrine is precies goed qua vochtigheid. Ik proef verse kabeljauw en rivierkreeft, die samen met de spinazie voor een fris gerechtje zorgen. Om de vis liggen uiterst verse blaadjes van een jong kropje romaine sla, aangemaakt met een romige mayonaise met frisse citrus. Een heerlijk gerechtje. Zelf vind ik alleen de rucola wat te peperig voor bij de zachte vis.

Aan de andere kant van de tafel valt de steak tartaar zeer in de smaak. Het vlees is grof gesneden, maar wel zeer mals, van runderen uit de streek. Het vlees is klassiek aangemaakt, maar er is niet te overheersend gegoten met worcestersaus of mosterd. Heel leuk is het min 18 graden eitje op het vlees. Het eitje gaat de diepvries in en stolt door de kou. En nee, het ei is niet keihard en koud maar op een eetbare temperatuur en met een zachte dooier. Rond de tartaar ligt schuim van lichtgerookte aardappel en de mayonaise herbergt zoete mosterd.

Uitleg
De uitleg over het eitje vang ik trouwens op bij de tafel achter me. Een kok legt daar met enthousiasme uit wat op het bord ligt en wat ermee is gedaan. Het verschil met onze bediening is groot. Bij het serveren van het hoofdgerecht staat ze eerst met onze borden aan een tafel die het eerste drankje nog moeten krijgen. Als ze weet waar ze moet zijn, is de aanduiding 'tournedos met saus en iets van rib' tenenkrommend. Misschien komt het omdat vandaag de nieuwe kaart is ingegaan, bedenk ik me. Maar kom op, de kok staat echt heerlijk te koken. Het lijkt alsof de bediening dat echt niet beseft.

Aanrader
De stroganoffsaus is een aanrader. Dat klinkt misschien wat clichématig, maar de saus is heerlijk. De tournedos is goed gegaard. De zachtgegaarde shortrib is wel wat aan de droge kant. De gegrilde groenten blijken peulen en wortels te zijn, die ook bij de parelhoender op het bord liggen.

Het bord met de parelhoen gaat, qua smaak, vele kanten op, maar het past toch allemaal heel knap. De saus van Doesburgse mosterd is romig, maar houdt een stevige mosterdsmaak en de kleine cantharellen veroorzaken ook weer een smaakexplosie. Toch blijft de parelhoen overeind. De groenten, peulen en wortels, delven echter wel het onderspit.

Vergeten friet
'De friet is vergeten', horen we dan van de bediening. Dat hoorden we ook al bij het brood, dat aan het einde van de eerste gang kwam, en ook de wijn kwam pas toen het hoofdgerecht al stond. We krijgen de verlate friet van het huis. Overigens vind ik betalen voor een bakje friet, terwijl je een tournedos eet van 26,50 euro, niet fraai.

Dessert
Het dessert bestaat uit ananasijs, gegrilde en gemarineerde ananas, samen met vanille panna cotta. De smaak van de gekookte room is lekker, maar de structuur is aan de bovenkant te dik en een beetje taai.

Ik eet een taartje van appel, noten en spijs. Het is een grote portie en de warme spijs met versgedraaid ijs van witte chocolade is een verwennerij. De gekarameliseerde vijgenpartjes op de taart hoeven eigenlijk niet en ook de slagroom met alle vruchten erop is wat veel. Het fraaie taartje met het ijs verwent genoeg.

Conclusie
Uit de keuken van Tante Blanche in Brummen komt echt veel fijns. De kok verdient het dat de bediening met meer enthousiasme de gerechten aan de gasten serveert. Want je kunt hier echt frisse en smakelijke gerechten eten.