article
1.6548718
ASPEREN - „FC Wageningen? Prachtige speldjes!", vertelt voetbalspeldenverzamelaar Willem van Weelie uit Asperen enthousiast. De 52-jarige leraar economie is bezeten van de voetbalspeldjes. Inmiddels heeft hij ruim 4.000 speldjes van zo'n 2.600 verschillende voetbalclubs uit Nederland.
4.000 voetbalspeldjes aan de muur en nog lang niet klaar
ASPEREN - „FC Wageningen? Prachtige speldjes!", vertelt voetbalspeldenverzamelaar Willem van Weelie uit Asperen enthousiast. De 52-jarige leraar economie is bezeten van de voetbalspeldjes. Inmiddels heeft hij ruim 4.000 speldjes van zo'n 2.600 verschillende voetbalclubs uit Nederland.
http://www.gelderlander.nl/regio/4-000-voetbalspeldjes-aan-de-muur-en-nog-lang-niet-klaar-1.6548718
2016-10-20T09:47:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6548990.1476956781!image/image-6548990.jpg
Asperen,Verzamelaar
Regio
Home / Regio / 4.000 voetbalspeldjes aan de muur en nog lang niet klaar

4.000 voetbalspeldjes aan de muur en nog lang niet klaar

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Willem van Weelie voor zijn voetbalspeldenwand. Inzet: voetbalspelden van de Gelderse profclubs.
   Fotograaf
  ASPEREN - „FC Wageningen? Prachtige speldjes!", vertelt voetbalspeldenverzamelaar Willem van Weelie uit Asperen enthousiast. De 52-jarige leraar economie is bezeten van de voetbalspeldjes. Inmiddels heeft hij ruim 4.000 speldjes van zo'n 2.600 verschillende voetbalclubs uit Nederland.

  Hij begon een jaar of zeven geleden actief met verzamelen. „Ik was voor mijn dochters op Marktplaats op zoek naar kinderfietsjes toen ik op een voetbalspeldje van mijn eigen club, vv Asperen, stuitte. Voor 1,25 euro! Toen dacht ik: 'Dit is geweldig!' en was direct verkocht.”

  Inmiddels is een slaapkamermuur in huize Van Weelie beplakt met piepschuim en behangen met duizenden voetbalspelden uit heel Nederland. 

  Volksclub
  Daartussen hangen ook de speldjes van alle Gelderse profclubs. Van alle clubs heeft hij meerdere exemplaren. „Vitesse, De Graafschap, Achilles, FC Wageningen en NEC. Die laatste club is veel moeilijker te krijgen dan de meeste profclubs. Daar wordt flink op geboden. Waarschijnlijk omdat het een volksclub is", vermoedt Van Weelie.

  Reizen
  Hij is nog lang niet klaar met zijn verzameling. „Er komen nog altijd fusieclubs bij, dus ik ben nooit klaar.”

  Van Weelie reist stad en land af op zoek naar de speldjes. „Als het moet reis ik voor één speldje naar Groningen. De jacht vind ik prachtig. Vorig jaar ben ik 's nachts met een bevriende verzamelaar 500 kilometer naar een beurs in Duitsland gereden. Voor niets. Want ik vond geen nieuwe speldjes", zegt hij lachend. 

  Amateurclubs
  Zijn collectie is nog lang niet compleet. „Ik zoek nog vooral naar voetbalclubs die na 1960 zijn opgericht. Vaak zijn deze clubs gefuseerd en daardoor relatief jong. Ik heb veel, maar nog lang niet alles. Ik kom dus graag in contact met Gelderse amateurclubs die voetbalspeldjes hebben uitgegeven. Germania uit Groesbeek bijvoorbeeld. Een grote club, maar ik heb er nog geen speldje van."

  15 uur per week
  Bezeten is Van Weelie van de speldjes. „Er hangt hier een kleine middenklasse aan de muur", bekent hij met een lach. Minstens vijftien uur per week is hij bezig met zijn uit de hand gelopen hobby. „Marktplaats, Ebay, contacten via de mail met mensen in binnen- en buitenland. Elk weekend rommelmarkten af. Het is echt mijn passie. Natuurlijk ben ik een beetje gek, maar ik geniet er elke dag van!”

  Duurste speldje
  Het duurste speldje dat in Asperen aan de piepschuimen muur hangt is er één met een speciaal verhaal. „Voor het speldje van keeper Joop Wille heb ik ooit 50 euro betaald. Het speldje is van de oude profclub RCH uit Heemstede waar Wille in 1953 kampioen werd in Nederland. Zijn naam is achterin gegraveerd. Hij speelde ooit één interland tegen België, net voor de Tweede Wereldoorlog in 1940. In de 82e minuut kwam hij in het veld. Het bleef bij die invalbeurt. Een prachtig voetbalverhaal."  

  Contact
  Van Weelie komt via e-mail (weelie@wxs.nl) graag in contact met clubs met voetbalspeldjes. „Het zijn voor mij geen speldjes, maar schatten”, besluit hij.

     Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties

  Tip de redactie

  Heeft u een tip? Laat het ons weten!