article
1.6668569
KEPPEL - Landgoed Keppel wil de resten van het ruim duizend jaar oude mottekasteel Barlham weer zichtbaar maken. „Om het verhaal aan de gemeenschap te vertellen.”
Resten houten kasteel vertellen verhaal van duizend jaar oud
KEPPEL - Landgoed Keppel wil de resten van het ruim duizend jaar oude mottekasteel Barlham weer zichtbaar maken. „Om het verhaal aan de gemeenschap te vertellen.”
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/bronckhorst/resten-houten-kasteel-vertellen-verhaal-van-duizend-jaar-oud-1.6668569
2016-11-23T10:33:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6668734.1479819646!image/image-6668734.JPG
Laag-Keppel,Historie,Mottekasteel,Barlham,Landgoed Keppel,Keppel
Bronckhorst
Home / Regio / Achterhoek / Bronckhorst / Resten houten kasteel vertellen verhaal van duizend jaar oud

Resten houten kasteel vertellen verhaal van duizend jaar oud

Foto's
3
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een maquette van een mottekasteel, in dit geval de motte Montferland.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Willem baron van Lynden gefotografeerd vanaf de motteheuvel. Links een deel van de gracht, op de achtergrond (met kapschuur) de plek waar de voorburcht was.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Willem baron van Lynden.
   Fotograaf
  KEPPEL - Landgoed Keppel wil de resten van het ruim duizend jaar oude mottekasteel Barlham weer zichtbaar maken. „Om het verhaal aan de gemeenschap te vertellen.”
  De motte is een archeologisch rijksmonument

  Je zou er zo aan voorbij lopen. Een met struiken begroeide heuvel, een ronde sloot, een open veldje met een vervallen kapschuur. Het zou bij elke boerderij kunnen zijn. Maar het is hier, aan de Barlhammerweg, ten westen van Doetinchem. En het is hier niet toevallig.

  Rentmeester
  We lopen met Willem baron van Lynden en zijn verre neef Frans van Lynden, rentmeester van landgoed Keppel, over het terrein, pal naast boerderij Barlham. En als je het weet, kun je het hele plaatje zo uittekenen.

  Woontoren
  Op die ronde heuvel stond de woontoren. Die sloot was de gracht, het hoger gelegen veldje met de kapschuur de voorburcht. Hier heeft het mottekasteel Barlham gestaan. Een mottekasteel was een houten burcht, de voorloper van de stenen kastelen (zie kader). Kasteel Barl ham dateert waarschijnlijk uit de vroege tiende eeuw.

  Geschiedenis
  Rond 1200 werd de houten burcht vervangen door een stenen exemplaar. Verder is de geschiedenis van de plek grotendeels in nevelen gehuld. Er is een tekening uit 1743 van een vakwerkboerderij met een poortgebouw en een brug over een gracht.

  Kasteel
  Rond 1800 - de gebouwen waren toen al afgebroken - kwam de grond in handen van Frederik Willem Floris van Pallandt, heer van kasteel Keppel. Dat kasteel, en de motte, zijn nu in handen van de Pallandt van Keppel Stichting van de familie Van Lynden.

  (Tekst gaat onder de foto verder. Ziet u geen foto of tekst, klik dan hier voor de rest van het verhaal)

  Willem baron van Lynden gefotografeerd vanaf de motteheuvel. Links een deel van de gracht, op de achtergrond (met kapschuur) de plek waar de voorburcht was. Foto: Theo Kock

  Zichtbaar
  De stichting gaat de resten van de motte Barlham weer zichtbaar maken. „Een aantal grote bomen is inmiddels verwijderd”, vertelt Willem van Lynden (73). „De bedoeling is om de struiken van de motteheuvel te verwijderen en daar gras te laten groeien. De kapschuur wordt afgebroken. De grachten willen we uitgraven voor zover ze verland zijn en helemaal opnieuw graven waar ze verdwenen zijn. Vanuit de Wehlse Broeklanden (een naastgelegen natuur- en recreatiegebied in wording, MP) komt een wandelpad naar de dijk van de Oude IJssel, die hier vlak langs stroomt. Op de dijk komt een informatiebord, met rechtstreeks zicht op de motte.”

  In verband met de privacy van de bewoners van het boerenbedrijf zal de motte niet vrij toegankelijk zijn. Van Lynden: „Maar excursies onder begeleiding zijn goed mogelijk.”

  Een archeologisch onderzoek moet binnenkort uitwijzen waar het nieuw uit te graven deel van de gracht precies gelopen heeft.

  Verleden tijd
  Wat hebben de Van Lyndens zelf met de eeuwenoude motte?
  Willem van Lynden: „Aan de ene kant niks. Het is allemaal verleden tijd. Aan de andere kant is het ook wel fascinerend dat hier honderden jaren geleden mensen hebben gelopen.”

  Frans van Lynden: „We hebben alleen met zo ontzettend veel regels te maken. De motte is een archeologisch rijksmonument. Dat betekent dat we te maken hebben met de gemeente Doetinchem en met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Waar je dan allemaal niet aan moet voldoen!”

  Willem: „De kapschuur staat bijvoorbeeld op betonnen poeren (steunblokken, MP). Die mogen alleen rechtstandig verwijderd worden. Als we ze omtrekken kunnen we misschien een archeologische rest beschadigen. Dus komt er een speciaal bedrijf met een hijskraan om ze rechtop uit de grond te trekken. Het kost allemaal extra tijd en geld. En het hele project gaat niks opleveren.”

  Waarom doen jullie het dan toch?
  Frans: „Uit verantwoordelijkheid naar de samenleving. We willen het verhaal van de geschiedenis van de streek vertellen.”

  Mottekasteel
  Maquette van mottekasteel Montferland.

  Toevluchtsoord voor bevolking
  Een mottekasteel is een middeleeuws burchttype, de voorloper van het stenen kasteel. Een mottekasteel bestond gewoonlijk uit twee delen: een heuvel (de motte) waarop een houten verdedigings toren stond en een lager gedeelte, de voorburcht, waar woon- en gebruiksgebouwen stonden. Motte en voorburcht waren omgeven door een houten palissade en een gracht. Bij de motte Barlham was sprake van een 8-vormige gracht, met in de ene cirkel de motte en in de andere de voorburcht. De voorburcht fungeerde in tijden van oorlog ook als toevluchtsoord voor de bevolking uit de omgeving. Vaak waren dat boeren die onderhorig waren aan de kasteelheer. Mottes werden gebouwd van de tiende tot de dertiende eeuw, van de Atlantische kust tot Polen en van Denemarken tot Italië. Na 1300 kwam het stenen kasteel in zwang.

  Van Lynden en Van Pallandt
  Willem baron van Lynden (foto) is bewoner van kasteel Keppel. Het kasteel is nooit verkocht: Van Lynden stamt rechtstreeks af van de eerste bewoners in de veertiende eeuw. Die afstamming loopt via zijn moeder, die Van Pallandt heette. Van Lynden is een oude Nederlandse adellijke familie. De oorsprong ligt in het Betuwse Hemmen. Daar woonde al in 1360 een Steven van Lynden op kasteel Hemmen. Van dat kasteel bestaan alleen nog de fundamenten. De familie bracht in de loop der eeuwen veel bestuurders voort: leden van Eerste en Tweede Kamer, commissarissen van de koning(in) en ministers. Ook Van Pallandt is een oud adellijk geslacht. Het stamslot staat in Eschweiler, net over de Duitse grens bij Heerlen. Ook de familie Van Pallandt was altijd volop aanwezig in het openbaar bestuur, maar kende ook creatieve telgen. Charlotte van Pallandt bijvoorbeeld (1898-1997) was een belangrijke Nederlandse beeldhouwer. Ze maakte onder meer het beeld van koningin Wilhelmina, dat - in brons - voor Paleis Noordeinde staat. Aardig detail: het feit dat Vitesse in geel-zwart speelt voert terug op het begin van de twintigste eeuw, toen Reinhard Jan Christiaan van Pallandt bij de club in de spits speelde. De familie Van Pallandt zorgde voor de tenues in geel-zwart, de kleuren van de adellijke familie.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties