article
1.6360691
RHA - Fruittelers beschermen tijdens deze hete dagen het fruit met een kleimengsel. Deze zonnebrandcrème voor appels en peren moet het harde fruit beschermen tegen verbranden.
'Zonnebrandcrème' beschermt appels tegen hitte
RHA - Fruittelers beschermen tijdens deze hete dagen het fruit met een kleimengsel. Deze zonnebrandcrème voor appels en peren moet het harde fruit beschermen tegen verbranden.
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/bronckhorst/zonnebrandcr%C3%A8me-beschermt-appels-tegen-hitte-1.6360691
2016-09-09T05:14:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6360749.1473344253!image/image-6360749.JPG
Rha,Voeding,fruitteelt,hermes
Bronckhorst
Home / Regio / Achterhoek / Bronckhorst / 'Zonnebrandcrème' beschermt appels tegen hitte

'Zonnebrandcrème' beschermt appels tegen hitte

Foto's
5
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Appels bij Fruitbedrijf Horstink in Rha.
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Een appel moet voldoende suiker bevatten voordat hij plukrijp is. Dat bepalen wijnbouwers en fruittelers met een brixmeter. Brix is een maat voor de hoeveelheid opgeloste droge stof, bijvoorbeeld suiker, in een waterige vloeistof.
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Een appel die klaar is voor de pluk, moet een bepaalde hardheid hebben. Als je een appel te lang laat hangen, wordt deze zacht. Maar een onrijpe appel is te hard. Meten dus, met een penetrometer die de indringingsdichtheid meet.
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Zakken met kleine appeltjes worden wel verkocht, maar zijn toch tweede keus. Een Jonagold bijvoorbeeld hoort de doorsnede van 70 milimeter wel te hebben voor 40 tot 45 procent van alle appels aan de boom voordat de pluk kan starten.
    • Afbeelding
      Fotograaf
    RHA - Fruittelers beschermen tijdens deze hete dagen het fruit met een kleimengsel. Deze zonnebrandcrème voor appels en peren moet het harde fruit beschermen tegen verbranden.

    „Als de appels te heet worden, gaat het onder de schil koken. Dan krijg je appelmoes”, zegt fruitteler Tom Horstink van het gelijknamige fruitbedrijf uit het Achterhoekse Rha.

    Hittestress
    De cellen in de appels gaan dood en bruine plekken zijn het gevolg. Hittestress, heet dat. Gevolg is een verloren appel. Een nieuwe remedie in Nederland is het bespuiten van de appels met een beschermende laag. „Het is niets anders dan een mengsel van klei en water. Dat spuiten we op de appels als hitte wordt verwacht.”

    Fruit koelen
    De methode komt van Franse en Spaanse telers, die veel vaker te maken hebben met extreem hete periodes. In Nederland, met veel minder hete dagen, gebruiken telers vaak de beregeningsinstallatie om fruit aan de boom te koelen. Daarvoor heb je water nodig waar niet te veel ijzer in zit. Dat veroorzaakt namelijk roestbruine vlekken op het fruit.

    De zonnebrandcrème van klei wordt na de oogst afgewassen.

    Een uitgebreid verhaal over maatregelen van fruittelers tegen de hitte is te lezen op de pagina Lekker in De Gelderlander van vrijdag 9 september, als e-paper te koop via krant.gelderlander.nl



    Overledenen in de regio

    Meer informatie overlijdensadvertenties