article
1.6290667
DOETINCHEM - Alcohol schenken in een kindermodezaak mag niet. Dat zegt Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.
'Alcohol schenken in kindermodezaak mag niet'
DOETINCHEM - Alcohol schenken in een kindermodezaak mag niet. Dat zegt Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/doetinchem/alcohol-schenken-in-kindermodezaak-mag-niet-1.6290667
2016-08-25T05:10:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.5989497.1462496482!image/image-5989497.jpg
Doetinchem,Detailhandel,drank- en horecawet,alcoholbeleid,STAP,hermes
Doetinchem
Home / Regio / Achterhoek / Doetinchem / 'Alcohol schenken in kindermodezaak mag niet'

'Alcohol schenken in kindermodezaak mag niet'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  DOETINCHEM - Alcohol schenken in een kindermodezaak mag niet. Dat zegt Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

  Van Dalen richt daarmee de pijlen op de gemeente Doetinchem waar kindermodezaak Bolds Kids Store deelneemt aan een pilot waarin de detailhandelzaak klanten een drankje mag aanbieden.

  Blurring
  Volgens Van Dalen mogen winkels waar veel kinderen over de vloer komen niet mee doen aan 'blurring'. Dit is een landelijke pilot waar totaal 44 gemeenten (waaronder Doetinchem, Wageningen, Zutphen en Apeldoorn) aan deelnemen. Bij blurring mogen detailhandelzaken alcohol schenken en mogen horecazaken artikelen verkopen. De Drank- en Horecawet (DHW) verbiedt deze mengvorm tot dusverre. Blurring wordt gezien als innovatie om matig draaiende binnensteden een economische impuls te geven.

  Van Dalen is tegenstander van blurring en zeker als het om kindermodezaken gaat: „Bij een kindermodezaak komen bij uitstek veel kinderen over de vloer."

  Speciale klanten
  Volgens een woordvoerder van de gemeente Doetinchem komen er geen kinderen in Bolds Kid Store als er alcohol wordt geschonken. „Er worden avonden gehouden voor speciale klanten", zegt de woordvoerder. „Vast ligt in de vergunning, dat er op die avonden geen mensen onder de 18 jaar in de winkel mogen komen."

  Handhavingsverzoek
  STAP laat op haar website weten formeel een handhavingsverzoek bij de gemeente te hebben ingediend. Van Dalen: „Doetinchem moet stoppen met deze pilot. Anders gaan we er een rechtszaak van maken." De gemeente Doetinchem laat weten nog geen brief van STAP te hebben ontvangen.

  SlijtersUnie
  Eerder trok de SlijtersUnie - de brancheorganisatie van slijterijen - met de DHW in de hand al aan de bel. De SlijtersUnie spande een rechtszaak aan tegen de burgemeester van Nieuwegein, wiens gemeente ook deelneemt aan de pilot. De rechter gaf de SlijtersUnie gelijk en Nieuwegein moest stoppen met de pilot. De brancheorganisatie kondigde vervolgens aan ook andere deelnemende gemeenten aan te pakken, waaronder Doetinchem.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties