article
1.6390659
GAANDEREN - Een groep Gaanderenaren zet zich in voor het behoud van de rivierduinen langs de Oude IJssel. De gemeente Doetinchem geeft de werkgroep vijfduizend euro per jaar.
Geld voor behoud rivierduinen langs Oude IJssel in Gaanderen
GAANDEREN - Een groep Gaanderenaren zet zich in voor het behoud van de rivierduinen langs de Oude IJssel. De gemeente Doetinchem geeft de werkgroep vijfduizend euro per jaar.
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/doetinchem/geld-voor-behoud-rivierduinen-langs-oude-ijssel-in-gaanderen-1.6390659
2016-09-15T05:47:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6390660.1473880334!image/image-6390660.JPG
Gaanderen,Landschap,uniek landschapselement,behoud,rivierduinen,hermes
Doetinchem
Home / Regio / Achterhoek / Doetinchem / Geld voor behoud rivierduinen langs Oude IJssel in Gaanderen

Geld voor behoud rivierduinen langs Oude IJssel in Gaanderen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Ria Evers in het rivierduinenlandschap aan de rand van Gaanderen.
   Fotograaf
  GAANDEREN - Een groep Gaanderenaren zet zich in voor het behoud van de rivierduinen langs de Oude IJssel. De gemeente Doetinchem geeft de werkgroep vijfduizend euro per jaar.

  In Brussel is nog meer geld aangevraagd. De rivierduinen zijn tijdens de laatste ijstijd ontstaan. Ze zijn belangrijk voor de bewoningsgeschiedenis van de Achterhoek. Zo is de hele dorpen- en stedenrij van Ulft via Doetinchem tot Drempt op de heuvels ontstaan.

  Weinig belangstelling
  Toch was er tot voor kort weinig belangstelling voor. Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw werden de unieke duinen afgegraven. Het zand werd gebruikt voor de wegen- en woningbouw.

  'Uniek stukje natuur'
  De werkgroep Rivierduinen Gaanderen zet zich in voor behoud van de rivierduinen. „We willen dat mensen zich realiseren dat het een uniek stukje natuur is", zegt Ria Evers van de werkgroep. „Met het geld dat we in Brussel hebben aangevraagd, willen we een stuk landbouwgrond aan de Watertapweg kopen en dat omzetten in natuur. Wat we er precies mee willen doen, weten we nog niet. We willen eerst onderzoeken wat voor functie de grond vroeger had. Maar als het mogelijk is, willen we ook duinen die zijn afgegraven, terugbrengen door er weer zand op te brengen."

  In de Gelderlander van donderdag 15 september, editie Achterhoek, een uitgebreide reportage over de Achterhoekse rivierduinen. Ook te lezen via de e-paper.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties