article
1.6076775
DOETINCHEM - De gemeente Montferland ligt op ramkoers met de zeven andere Achterhoekse gemeenten. De oorzaak is de voorgenomen uittreding van Montferland uit Regio Achterhoek, het samenwerkingsverband van – nu nog – acht gemeenten.
Montferland op ramkoers met Achterhoek
DOETINCHEM - De gemeente Montferland ligt op ramkoers met de zeven andere Achterhoekse gemeenten. De oorzaak is de voorgenomen uittreding van Montferland uit Regio Achterhoek, het samenwerkingsverband van – nu nog – acht gemeenten.
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/doetinchem/montferland-op-ramkoers-met-achterhoek-1.6076775
2016-06-04T05:12:51+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.4209060.1412942395!image/image-4209060.JPG
Doetinchem,Gemeenteraad,hermes
Doetinchem
Home / Regio / Achterhoek / Doetinchem / Montferland op ramkoers met Achterhoek

Montferland op ramkoers met Achterhoek

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De publieksruimte van het gemeentehuis van Montferland in Didam.
   Fotograaf
  DOETINCHEM - De gemeente Montferland ligt op ramkoers met de zeven andere Achterhoekse gemeenten. De oorzaak is de voorgenomen uittreding van Montferland uit Regio Achterhoek, het samenwerkingsverband van – nu nog – acht gemeenten.

  De irritatie tussen Montferland en de andere gemeenten kwam vrijdag naar boven tijdens de vergadering van het bestuur van Regio Achterhoek.

  „We willen na de uittreding wel graag blijven samenwerken”, zei Tanja Loeff, wethouder van Montferland. „Samenwerken is geven en nemen”, sneerde Bert Kuster, wethouder van Oude IJsselstreek. „Montferland wil alleen maar nemen.”

  Bezuiniging
  Montferland was altijd al een vreemde eend in de bijt omdat het lid was van Regio Achterhoek én Stadsregio Arnhem Nijmegen. In 2014 zegde de gemeente beide samenwerkingsverbanden op uit oogpunt van bezuiniging. De Stadsregio hield op te bestaan maar er komt een nieuwe samenwerking. Montferland liet vorig jaar weten daar wel mee te willen samenwerken.

  Rechtszaak
  De onthechting is gaande. Inmiddels is er een (nog onbekend) bedrag afgesproken waarmee Montferland de uittreding betaalt. Verder wordt er nu een voorstel gemaakt dat later dit jaar door de acht gemeenteraden moet.

  De uittreding verloopt zonder slag of stoot als twee derde van de gemeenteraden akkoord zijn, oftewel zes van de acht. Montferland kan overigens niet worden tegengehouden. Wel kan het uiteindelijk een rechtszaak worden.

  Teruggetrokken
  De uittreding wordt bemoeilijkt, omdat de gemeenteraden geïrriteerd raken. Dit komt omdat Montferland zich deels terugtrekt uit sociale werkvoorziening Laborijn, tegen de zin van de gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties