article
1.6463123
Lees u dit bericht via onze app, klik dan hier
Europarlementariër wil dat jongeren weer plat leren praten (audio)
Lees u dit bericht via onze app, klik dan hier
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/europarlementari%C3%ABr-wil-dat-jongeren-weer-plat-leren-praten-audio-1.6463123
2016-09-30T09:46:02+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6463158.1475142571!image/image-6463158.jpg
Aalten,Berkelland,Bronckhorst,Doetinchem,Oude IJsselstreek,Winterswijk,Montferland,Dialect,Achterhoek
Achterhoek
Home / Regio / Achterhoek / Europarlementariër wil dat jongeren weer plat leren praten (audio)

Europarlementariër wil dat jongeren weer plat leren praten (audio)

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (inzet) wil dat jongeren weer plat leren praten.
   Fotograaf

  BRUSSEL/ ACHTERHOEK - Jongeren in het oosten van Nederland moeten behalve Nederlands en Engels ook Nedersaksisch leren, stelt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Dat is goed voor de hersenen en het opent volgens haar deuren naar andere landen.

  De erkende streektaal sterft uit als jongeren haar niet langer aanleren, vreest de geboren Twentse. „Ouderen bij ons spreken in de verpleeghuizen hun streektaal nog, ze praten plat. Maar als je dat niet bijhoudt, verdwijnt het”, zegt Schreijer-Pierik.

  Conferentie
  Daarom was woensdag in het Europees Parlement een conferentie die het Nedersaksisch en Nederduits weer op de kaart moet zetten. Verschillende sprekers en voorvechters van het dialect waren daar aanwezig.

  Speciale gast was Jan Kruimink. Als projectleider Drents op school doet hij wat Annie Schreijer graag ziet: jongeren het Nedersaksisch bijbrengen. Onderwijs in het Nedersaksisch, waartoe onder meer het Achterhoeks behoort. Kruimink gebruikt boeken en cd’s in het Nedersaksisch en projecten op internet om de taal die miljoenen nog dagelijks spreken, een nieuwe impuls te geven.

  Gesproken
  Het Nedersaksisch wordt elke dag door bijna 1,8 miljoen Nederlanders, 3 miljoen Duitsers en kleinere gemeenschappen in Polen, Rusland en Denemarken gesproken.

  Wilt u dit artikel liever laten voorlezen? Dat kan hier.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties