article
1.6318862
ZWOLLE-GROENLO De basisscholen Ni-je Veste (Groenlo) en Sint Ludgerus (Zwolle) dekken hun elektriciteitsbehoefte met honderden zonnepanelen. Die worden ook voor het onderwijs gebruikt.
Scholen gebruiken zonnepanelen voor energie èn onderwijs
ZWOLLE-GROENLO De basisscholen Ni-je Veste (Groenlo) en Sint Ludgerus (Zwolle) dekken hun elektriciteitsbehoefte met honderden zonnepanelen. Die worden ook voor het onderwijs gebruikt.
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/oost-gelre/scholen-gebruiken-zonnepanelen-voor-energie-%C3%A8n-onderwijs-1.6318862
2016-08-30T16:54:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6319483.1472576056!image/image-6319483.JPG
Zwolle,Duurzame energie,Onderwijs,Zonnepanelen,Scholen,hermes
Oost Gelre
Home / Regio / Achterhoek / Oost Gelre / Scholen gebruiken zonnepanelen voor energie èn onderwijs

Scholen gebruiken zonnepanelen voor energie èn onderwijs

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Kinderen spelen tijdens het energiefeest.
   Fotograaf
  ZWOLLE-GROENLO De basisscholen Ni-je Veste (Groenlo) en Sint Ludgerus (Zwolle) dekken hun elektriciteitsbehoefte met honderden zonnepanelen. Die worden ook voor het onderwijs gebruikt.

   Dat bleek dinsdag op de twee scholen, waar de leerlingen een energiefeest kregen aangeboden.

  Stroomneutraal
  Zestig zonnepanelen liggen er op de schuine daken van de Sint Ludgerusschool. Op basisschol De Ni-je Veste in Groenlo liggen er zelfs 250. „Wat we aan elektriciteit opwekken verbruiken we ook", vertelt directeur Hans van Loosen van de basisschool in Zwolle. „En op het tv-scherm in de hal kunnen we de kinderen laten zien hoeveel er wordt opgewekt en hoeveel we verbruiken. Als straks ook alle nieuwe led-verlichting is geïnstalleerd werken we helemaal stroomneutraal."

  Warmtepompen
  In de nieuwbouw van de Ni-je Veste in Groenlo is die energieneutraliteit al bereikt, laat Van Loosens collega Jan Relker van deze school. „Die is energiezuinig gebouwd. Dat betekent dat bijvoorbeeld alle verlichting automatisch aan en uit gaat, als een lokaal niet wordt gebruikt gaat de verlichting vanzelf uit. En we gebruiken voor de verwarming geen gas, dat gaat met behulp van tien warmtepompen. Die werken weer met stroom die in de zonnepanelen wordt opgewekt."

  Onderwijs
  De investering en energierekening wordt door het schoolbestuur van de scholengroep Delta betaald, maar het voordeel komt wel weer in Groenlo terug. Delta telt in totaal 26 scholen, in Groenlo, Eibergen en Arnhem. In Groenlo en Arnhem zijn alle scholen nu verduurzaamd, de twee scholen in Eibergen volgen nog. Directeur Relker: „In ons oude gebouw was het energieverbruik aanzienlijk, we zitten nu aan de goede kant, dus we schieten er wel wat mee op. Het geld dat we niet aan energie uitgeven komt ten goede aan het onderwijs."  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties