article
1.6688374
WESTENDORP - Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: kulturhusen. Probleem is vaak om ze rendabel te krijgen. In Westendorp hebben ze echter de succesformule gevonden. Na driekwart jaar draaien ze al quitte.
De Vos in Westendorp: succesvol kulturhus mét horecavergunning
WESTENDORP - Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: kulturhusen. Probleem is vaak om ze rendabel te krijgen. In Westendorp hebben ze echter de succesformule gevonden. Na driekwart jaar draaien ze al quitte.
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/oude-ijsselstreek/de-vos-in-westendorp-succesvol-kulturhus-m%C3%A9t-horecavergunning-1.6688374
2016-11-29T07:30:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6688375.1480357195!image/image-6688375.JPG
Westendorp,Vereniging,Oudere,Vrijwilligerswerk,Gemeenschapshuis,Week van de Leebaarheid,hermes
Oude IJsselstreek
Home / Regio / Achterhoek / Oude IJsselstreek / De Vos in Westendorp: succesvol kulturhus mét horecavergunning

De Vos in Westendorp: succesvol kulturhus mét horecavergunning

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Mensen die betrokken zijn bij De Vos. Foto: Theo Kock
  WESTENDORP - Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: kulturhusen. Probleem is vaak om ze rendabel te krijgen. In Westendorp hebben ze echter de succesformule gevonden. Na driekwart jaar draaien ze al quitte.

  „Vrijwilligers, vrijwilligers, vrijwilligers." Hennie Ketelaar, secretaris en penningmeester van de stichting Westendorphuus, kan het niet vaak genoeg benadrukken.

  „Zonder hen hadden we kulturhus De Vos nooit van de grond gekregen. Wat die vrijwilligers allemaal gedaan hebben, is echt ongelofelijk. In totaal gaat het om zo'n 130 man, goed voor 6.100 vrijwilligersuren."

  Horecavergunning
  De Vos was alleen een café, maar gaat nu door het leven als kulturhus. Het succes kan niet alleen worden verklaard met de inzet van vrijwilligers. Ook de horecavergunning die op het pand rust, is een cruciale succesfactor.

  Die vergunning maakt het namelijk mogelijk het kulturhus commercieel uit te baten. Iets waar veel andere kulturhusen alleen maar van kunnen dromen. De vergunning kreeg de stichting Westendorphuus er gratis bij toen ze in 2015 café annex zalencomplex De Vos van eigenaar Gert Lovink overnam.

  Verenigingen
  Lovink had geen opvolger, dus het plan om er een kulturhus van te maken, beviel hem wel. Alleen al omdat de overname zou betekenen dat het familiebedrijf, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1654, zou worden voortgezet.

  „Voordeel was bovendien dat het onderdak van de plaatselijke verenigingen behouden bleef. Westendorp kent een stuk of twaalf verenigingen. Waar hadden die anders naartoe gemoeten?", vraagt Lovink zich af.

  De redactie van De Gelderlander zoekt uit hoe leefbaar de Achterhoek is en hoe de streek leefbaar wordt gehouden. Alle verhalen hierover zijn terug te lezen via dg.nl/leefbaarheid  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties