article
1.6382030
ULFT - Jan Böhmer (78) is trots op zijn handel. Meer dan een halve eeuw verzamelde de Ulftenaar met zijn broer Jaap wereldwijd stenen en fossielen. Ze bouwden een van de grootste collecties van Europa op, van 30.000 stuks. Maar nu gaat alles de deur uit.
Na Jaaps dood gaan veel fossielen onder de hamer
ULFT - Jan Böhmer (78) is trots op zijn handel. Meer dan een halve eeuw verzamelde de Ulftenaar met zijn broer Jaap wereldwijd stenen en fossielen. Ze bouwden een van de grootste collecties van Europa op, van 30.000 stuks. Maar nu gaat alles de deur uit.
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/oude-ijsselstreek/na-jaaps-dood-gaan-veel-fossielen-onder-de-hamer-1.6382030
2016-09-13T04:41:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6382041.1473711309!image/image-6382041.JPG
Ulft,Archeologie,fossielen,hermes
Oude IJsselstreek
Home / Regio / Achterhoek / Oude IJsselstreek / Na Jaaps dood gaan veel fossielen onder de hamer

Na Jaaps dood gaan veel fossielen onder de hamer

Foto's
4
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ULFT - Jan Böhmer (78) is trots op zijn handel. Meer dan een halve eeuw verzamelde de Ulftenaar met zijn broer Jaap wereldwijd stenen en fossielen. Ze bouwden een van de grootste collecties van Europa op, van 30.000 stuks. Maar nu gaat alles de deur uit.

  Een groot deel van de collectie wordt momenteel via internet geveild.

  Gesloten
  Uit heel Europa melden zich kopers. Jan Böhmer wil van de spullen af, na het overlijden van Jaap. Om die reden werd in mei ook museum Oer in Ulft gesloten.

  Pronkstukken
  Maar helemaal afstand nemen van zijn fossielen, dat kan hij niet. Böhmer wil zeker nog door met de markthandel, want een mooie 'tafel' (kraam) is zijn lust en zijn leven. En zijn eigen collectie van pronkstukken, daar komt niemand aan.

  Vitrines
  Zijn gezondheid is broos; met de rollator schuift Böhmer langs zijn vitrines, tot in de slaapkamer toe. Fossielen, mineralen en archeologische vondsten uit de hele wereld: aan elk stuk zit een verhaal en het zoeken leverde de oorspronkelijk uit 's-Heerenberg afkomstige vrijgezellen veel mooie contacten op.

  Te eten gevraagd
  Dat ze overal terechtkonden, schrijft Böhmer toe aan de eerste stelregel: altijd eerst toestemming vragen. Lachend: „We werden bij grondeigenaren soms zelfs te eten gevraagd, terwijl andere zoekers werden weggejaagd."

  Hobby
  De hobby van de broers ontstond van de ene op de andere dag, toen de vrouw van hun bedrijfsleider Steen bij plasticfabriek Moram in 's-Heerenberg hun vroeg eens mee te gaan zoeken aan de Rijn bij Arnhem. Ze deden daar al meteen veel prachtige vondsten; de agaten lagen voor het oprapen. Het zoeken werd snel hun tweede natuur. „Vooral Jaap bleek het talent te hebben om bijzonderheden meteen te zien, zelfs vanuit de auto", legt Böhmer uit.

  Niks
  Zonder opleiding in geologie werden ze door het zoeken en lezen kenners van minerale gesteenten. Ze trokken er tientallen jaren elk weekeinde, in de vakanties en op feestdagen op uit. Maakten reizen naar Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Australië. Van halfedelstenen werden na zagen en polijsten sieraden gemaakt. Die werden daarna verkocht. Allengs verbreedde hun hobby zich met fossielen en archeologische vondsten. De collectie groeide enorm door de jaren heen. „We hebben heel wat versjouwd, auto's vol. Waar wij waren, zit niks meer."

  Grindgaten
  Van de toenmalige vindplaatsen zijn er al heel wat niet meer toegankelijk, doordat gebieden onder bescherming kwamen. Dat maakt de collectie ook zo uniek. Maar zoeken bij grindgaten en kalkafgravingen werd steeds lastiger, er ging meer verloren door andere winmethoden. Ze gingen meer kopen en ruilen. In 2003 openden de broers hun eigen bomvolle museumwinkel Oer in de oude bakkerij van Boland aan de Schoolstraat in Ulft. In de resterende ruimte woonden ze. Maar in mei dit jaar overleed de zeven jaar jongere Jaap aan kanker. Jan Böhmer verhuisde naar een aanleunwoning.

  Ammoniet
  Een collega schakelde voor hem de internetbeurs Catawiki in. Er wordt inmiddels al druk geboden op de 366 kavels, die samen tienduizenden exemplaren omvatten. Topstuk is een fossiele ammoniet van ruim een halve meter groot. De geldwaarde van de fossielen is niet te schatten. Pas na afloop komt daar zicht op, meent Mark Borgman van Catawiki.

  Jan Böhmer bemoeit zich niet met de biedingen. Over de bestemming van de opbrengst laat hij weinig los. „Ik ben al blij dat ik leef, want mijn hart is niet best meer."

  Wilt u zien wat er allemaal wordt geveild? Klik dan hier.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties