article
1.6695155
GENDRINGEN - Drie mannen uit Gendringen vinden dat het tijd is voor positieve actie in hun 'mopperdorp'.
Tijd voor positieve actie in 'mopperdorp' Gendringen
GENDRINGEN - Drie mannen uit Gendringen vinden dat het tijd is voor positieve actie in hun 'mopperdorp'.
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/oude-ijsselstreek/tijd-voor-positieve-actie-in-mopperdorp-gendringen-1.6695155
2016-12-01T06:55:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.2267777.1454409278!image/image-2267777.JPG
Gendringen,Vereniging,Vrijwilligerswerk,Gemeenschapshuis,Leefbaarheid,Week van de leefbaarheid,hermes
Oude IJsselstreek
Home / Regio / Achterhoek / Oude IJsselstreek / Tijd voor positieve actie in 'mopperdorp' Gendringen

Tijd voor positieve actie in 'mopperdorp' Gendringen

Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het gemeentehuis van de gemeente Oude IJsselstreek.
   Fotograaf
  GENDRINGEN - Drie mannen uit Gendringen vinden dat het tijd is voor positieve actie in hun 'mopperdorp'. 

  Marcel Bressers en Bert Smit van de Stichting Gendringen Leefbaar en Bart Bresser van de lokale ondernemersvereniging OVG zouden bijvoorbeeld graag zien dat er een Lidl komt in het leegstaande pand van Woonplaza. De keten wil graag, maar de gemeente Oude IJsselstreek niet. Onbegrijpelijk, vinden de drie mannen. Het ligt namelijk vijftig meter buiten het aangewezen centrum. „De Lidl wil, Gendringen wil het. Zo'n supermarkt kan een enorme aanzuigende werking hebben, ook voor de rest van het dorp. Zeker voor de winkels in de Grotestraat", stelt Bressers.

  Verdwenen
  Maar die winkels in het eerste deel van de Grotestraat zijn eigenlijk al bijna allemaal verdwenen. De bloemenzaak van Bresser zit er nog, interieurspecialist Hendrixen, een kapsalon en een antiekzaak. Smit: „Vroeger was dit het centrum van het dorp. Het is helemaal doorgeschoven naar de andere kant van de Grotestraat. Richting de supermarkt."

  Luifels
  Maar wat dan te doen met die straat vol leegstaande panden? „Wat mij betreft halen we in ieder geval die lelijke luifels van de muren. Dit is zo'n karakteristiek straatje, maar het wordt vermoord door de lelijkheid aan de muren”, stelt Marcel Bressers.

  Posthuis
  Het natuurlijke hart van Gendringen is het Posthuis. Een prachtig, karakteristiek pand met een kroeg, zaal en kegelbanen. Het probleem: het pand staat al meer dan tien jaar leeg. Tot groot verdriet van het dorp. „Het is doodzonde. Maar de eigenaar wil te veel geld vangen. Dat kan niet meer in deze tijd. Als je het hebt over leefbaarheid, zijn we als dorp jarenlang gegijzeld door dit gebouw. Juist omdat dit de ideale plek is voor een dorpshuis", aldus Bressers.

  Voortrekkers
  Om Gendringen weer wat vooruit te brengen, heeft het dorp volgens Bressers voortrekkers nodig. „Als die er niet zijn, komen ze niet in actie. Dan wordt er wat afgemopperd inderdaad. Maar ze haken graag aan, als plannen kansrijk worden.” En dus zet het drietal zich in voor de leefbaarheid van Gendringen. „We zijn nog te veel eilandjes. Neem de basisscholen. Die zouden moeten samengaan vanwege dalende leerlingaantallen. Maar ze willen niet", vertelt Smit.

  De redactie van De Gelderlander zoekt uit hoe leefbaar de Achterhoek is en hoe de streek leefbaar wordt gehouden. Alle verhalen hierover zijn terug te lezen via dg.nl/leefbaarheid.