article
1.6120371
WINTERSWIJK - Een bijzondere vaderdag voor Heico Wiggers.
Winterswijkse MS-patiënt vliegt op Vaderdag voor 'reboot' naar Mexico
WINTERSWIJK - Een bijzondere vaderdag voor Heico Wiggers.
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/winterswijk/winterswijkse-ms-pati%C3%ABnt-vliegt-op-vaderdag-voor-reboot-naar-mexico-1.6120371
2016-06-19T10:29:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6120372.1466329183!image/image-6120372.JPG
Winterswijk,Gezondheid,Sociaal en maatschappij,Heico Wiggers,vaderdag,MS,Mexico,hermes
Winterswijk
Home / Regio / Achterhoek / Winterswijk / Winterswijkse MS-patiënt vliegt op Vaderdag voor 'reboot' naar Mexico

Winterswijkse MS-patiënt vliegt op Vaderdag voor 'reboot' naar Mexico

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Heico Wiggers met met de kleinkinderen Myrthe (1) en Sophie (6). Foto Theo Kock
  WINTERSWIJK - Een bijzondere vaderdag voor Heico Wiggers.

  De Winterswijkse MS-patiënt stapt zondag voor een 'reboot', oftewel stamceltransplantatie, op het vliegtuig naar Mexico. „Bij 82 procent van de behandelde mensen stopt in ieder geval de MS", zegt Wiggers over de behandeling in Mexico. „Dat is voor mij ook het uitgangspunt, want dan kan ik met de nodige aanpassingen mijn dingen blijven doen. Het gaat nu keihard achteruit, dus ik hoop dat het proces minimaal stopt."

  Diagnose
  Het is 2009 als Heico Wiggers met zijn vrouw Susan - die ook MS heeft ('veel minder erg, ik kan er mee leven') - naar het centrum van Winterswijk loopt om een hapje te eten. „Mijn rechterbeen deed raar en we kwamen in het ziekenhuis terecht. Toen ging het balletje rollen. „Secundair progressieve multiple sclerosis (MS)", zo luidt de uiteindelijke diagnose.

  HSCT
  Hij zit niet bij de pakken neer en ontdekt dat er een mogelijke uitweg is, maar dan moet hij wel naar het buitenland. „Het gaat om een hematopoietische stamceltransplantatie (HSCT) behandeling, waarbij gezonde stamcellen uit mijn bloed worden teruggeplaatst. In Nederland is in 1993 zo'n behandeling uitgevoerd, waarna er bij de patiënt kankertumoren zijn ontstaan. Toen zijn ze ermee gestopt, hoewel niet is bewezen, dat de tumoren door de de behandeling zijn ontstaan."

  Moskou, Singapore en Mexico staan wereldwijd het best aangeschreven als het om de behandeling gaat, zegt Wiggers. Het wordt Mexico. „Daar kon ik, dankzij een annulering van een andere patiënt, het snelst terecht."

  Kosten
  De totale kosten van de behandeling, inclusief nazorg in Nederland, bedragen 70.000 euro. Via de Stichting Steun Heico's Reboot komt er geld binnen, maar als hij sneller dan verwacht direct in Mexico terecht kan, springen twee Winterswijkers bij om de benodigde 45.000 euro op te hoesten. En daardoor kan Wiggers op Vaderdag naar Mexico.