article
1.2878823
DOETINCHEM - Vogelgeluiden, hier en daar een roepend kind en verder niets dan stilte.
Wolfshond, niet voor echte bazen
DOETINCHEM - Vogelgeluiden, hier en daar een roepend kind en verder niets dan stilte.
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/wolfshond-niet-voor-echte-bazen-1.2878823
2009-05-24T17:39:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.2878824.1350876224!image/image-2878824.JPG
Doetinchem
Achterhoek
Home / Regio / Achterhoek / Wolfshond, niet voor echte bazen

Wolfshond, niet voor echte bazen

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Ierse wolfshond, het grootse hondenras ter wereld, is een tolerante gemoedelijke hond die echter niet zomaar commando's opvolgt. foto Theo Kock
  DOETINCHEM - Vogelgeluiden, hier en daar een roepend kind en verder niets dan stilte.
  Wie zondagochtend de oprit van kasteel De Kelder in Doetinchem oploopt, heeft geen idee van wat hem te wachten staat. Achter de beukenhaag, de bocht om, wordt hij geconfronteerd met tientallen grijze, zwarte en vaalbruine bakbeesten van honden. Geen geblaf en getrek aan riemen. De Ierse wolfshond, enkele meer dan een meter hoog, gedraagt zich meestal gemoedelijk. Er straalt een ontzagwekkende rust vanuit. "Komt er een vladderende kip voorbij dan kijkt-ie daar niet eens naar", zegt Trudy Zantingh van de organiserende Stichting de Ierse Wolfshond. "Gooi je een balletje dan lijkt hij te denken 'da-a-g, haal het zelf maar'. Zou hij los lopen en een ree zien dan kan hij zomaar in vliegende vaart erachter aan." Het zijn van oorsprong jagers die verwant zijn aan de windhonden en elanden en wolven te grazen namen. Het is een nakomeling van de hond van de Kelten die in tegenstelling tot de vechthonden van de Romeinen, een volwaardig lid van dit rondtrekkende volk was. "Was er iets met het teefje, dan gaf een Keltische mensenmoeder rustig de borst aan een pup", zegt Angeliek Wick die de geschiedenis van de hond bestudeerde en het dier op tal van manieren schildert. "De honden jaagden in groepen en brachten de prooidieren mee naar de rondtrekkende Kelten." Volgens Wick zijn de mensen die voor een Ierse wolfshond kiezen zich bewust van de oorsprong van deze hond. "Ze willen geen absolute macht over het dier uitoefenen, zoals veel hondenbezitters die zich als echte bazen gedragen. Kijk mij eens met mijn hond, is er niet bij. De wolfshond is niet slaafs maar een persoonlijkheid waar je niet omheen kunt."

  De vele bezoekers van de Ierse Wolsfhondendag luisteren geboeid naar de verhalen en ervaringen. Menig toevallige passant ziet voor het eerst in zijn leven dit bijzondere dier. Nog mooier is, de troep honden later in het bos te zien. "Dat is het fijne aan zo'n dag als vandaag, leuk voor de honden die veel soortgenoten zien maar ook voor de mensen die, hoewel heel verschillend, toch gelijkgestemd zijn vanwege de keus voor juist deze hond."