article
1.6489245
ARNHEM - Ontevreden vluchtelingen, ontevreden buurtbewoners. In Arnhem niks van dat alles. Omar Salem (18) verblijft sinds een maand in de voormalige Arnhemse koepelgevangenis en laat graag zijn tijdelijke 'huis' zien. „Wij zijn veilig. Dat is het enige dat telt”, zegt hij.
Arnhemse asielzoeker Omar (18): 'Alles beter dan Syrië'
ARNHEM - Ontevreden vluchtelingen, ontevreden buurtbewoners. In Arnhem niks van dat alles. Omar Salem (18) verblijft sinds een maand in de voormalige Arnhemse koepelgevangenis en laat graag zijn tijdelijke 'huis' zien. „Wij zijn veilig. Dat is het enige dat telt”, zegt hij.
http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/arnhem/arnhemse-asielzoeker-omar-18-alles-beter-dan-syri%C3%AB-1.6489245
2015-11-13T23:00:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6489246.1475574698!image/image-6489246.JPG
Arnhem,Sociaal en maatschappij,geleden,Koepel,jaar,hermes
Arnhem
Home / Regio / Arnhem e.o. / Arnhem / Arnhemse asielzoeker Omar (18): 'Alles beter dan Syrië'

Arnhemse asielzoeker Omar (18): 'Alles beter dan Syrië'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Omar Salem (links), Ali Wedeh (rechts) Foto: Rolf Hensel
  ARNHEM - Ontevreden vluchtelingen, ontevreden buurtbewoners. In Arnhem niks van dat alles. Omar Salem (18) verblijft sinds een maand in de voormalige Arnhemse koepelgevangenis en laat graag zijn tijdelijke 'huis' zien. „Wij zijn veilig. Dat is het enige dat telt”, zegt hij. 

  Salem deelt een cel met Ali Aboud Badir (30). Op het tafeltje in hun kamer liggen twee schrijfblokken. Ze schrijven er Nederlandse woorden op die ze leren via een app. Ze hebben veel tijd, dus ze leren snel. Badir heeft de basis al achter de rug en is nu begonnen aan de Nederlandse grammatica. „Wij kunnen de Nederlandse g makkelijker uitspreken dan de Afrikanen die hier zitten. Wij hebben die harde g ook in onze taal.

  Hagelslag
  Het is lunchtijd. De mannen lopen samen naar de sporthal waar ze hun eten moeten ophalen. Er hangen briefjes op de muur met teksten als 'Goedendag, eet smakelijk, tot ziens'. Er is brood, kaas, hagelslag, vruchtenhagel, chocopasta en jam. De mannen houden de zakjes met hagelslag en vruchtenhagel omhoog. „Is dit traditioneel eten in Nederland?" Ze lachen. Geen van hen durft het aan het op het brood te strooien. Ze kiezen voor kaas, dat eten ze in Syrië ook.

  Samen eten 
  Het avondeten wordt samen gegeten aan lange tafels in de sporthal, maar de lunch neemt iedereen in een zak mee naar zijn eigen kamer. Syriërs houden van samen eten, zegt Salem. Dus schuiven Ali Wedh (24) en Yosef Almardini (23) ook aan in de cel van Salem en Badir. Er zijn vluchtelingen die graag zelf willen koken, omdat ze Arabisch willen eten. Maar deze mannen zijn tevreden. „We eten vaak rijst, dat vinden we lekker.” Badir haalt een plastic zak onder tafel vandaan. Hij lacht, er zitten twee Turkse broden in. „Deze heb ik zelf buiten De Koepel gekocht. Want dat brood van jullie is voor ons wel even wennen.”

  Islamitische naam
  Het viertal kent elkaar uit De Koepel, maar is zelfstandig naar Nederland gekomen. Een stuk met het vliegtuig, op een kleine overvolle boot, met de bus en te voet. Salem liep twaalf uur lang van Hongarije naar Oostenrijk. Familieleden van de jongens zijn nog in Syrië, niet bepaald in veiligheid. Salem: „Mijn broer is vermist. IS heeft hem meegenomen, omdat ze hem niet islamitisch genoeg vonden. Hij heeft namelijk geen baard. Mij hebben ze niet meegenomen, omdat ik Omar heet. Dat is een belangrijke islamitische naam, dus ze dachten dat ik een strenge moslim was.”

  WhatsApp
  Ook de anderen vrezen voor het leven van hun familie. De ouders van Wedh wonen in Damascus. Hij heeft veel contact met hen via WhatsApp en Facebook. Twee dagen geleden was er een explosie in de buurt van zijn ouders. Of het nu goed met hen gaat, weet hij niet.

  Kunstacademie
  De jongens proberen zich te richten op wat ze in Nederland kunnen gaan doen. Almardini wil graag naar de kunstacadamie. Daar was hij in Syrië al aan begonnen. Salem wil regisseur worden en Wedh staat te popelen om zijn studie Business Management af te maken. Hij zat al in het derde jaar. Of hun toekomst in Nederland of Syrië ligt, weten de jongens niet. Zover kijken ze niet vooruit. Ze hebben van het COA te horen gekregen dat ze zullen moeten afwachten.

  Rivier
  Dus maken de mannen er in de voormalige gevangenis maar het beste van. Ze maken samen muziek, leren Nederlands en gaan naar buiten. Er is één plek in Arnhem waar ze het liefst zijn. Ze overleggen hoe dat ook alweer heet. Het schrift met Nederlandse woorden wordt erbij gehaald. Aha, gevonden. „De rivier. Daar zijn we graag.”

  Dat de mannen geen duidelijkheid hebben, in een cel wonen, hun eigen Arabische gerechten niet kunnen eten; het deert hen niet. „Wij zijn veilig. Dat is het enige dat telt. Alles beter dan Syrië.”


  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties