article
1.6603647
ARNHEM - De Amerikaanse film Hacksaw Ridge van de Amerikaanse regisseur Mel Gibson geeft de chaos van oorlog 'ontzettend goed weer'. Dat vindt oorlogsveteraan Marco Kroon.
Oorlogsveteraan Marco Kroon: 'Hacksaw Ridge' geeft oorlogschaos goed weer
ARNHEM - De Amerikaanse film Hacksaw Ridge van de Amerikaanse regisseur Mel Gibson geeft de chaos van oorlog 'ontzettend goed weer'. Dat vindt oorlogsveteraan Marco Kroon.
http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/arnhem/oorlogsveteraan-marco-kroon-hacksaw-ridge-geeft-oorlogschaos-goed-weer-1.6603647
2016-11-04T06:30:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6606293.1478210776!image/image-6606293.JPG
Arnhem,Leger,Oorlog-Conflict,Slag om Okinawa,Mel Gibson,Hacksaw Ridge,Veteranen Instituut,Marco Kroon,hermes
Arnhem
Home / Regio / Arnhem e.o. / Arnhem / Oorlogsveteraan Marco Kroon: 'Hacksaw Ridge' geeft oorlogschaos goed weer

Oorlogsveteraan Marco Kroon: 'Hacksaw Ridge' geeft oorlogschaos goed weer

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Marco Kroon (midden, in uniform) tussen de veteranen in bioscoop Rembrandt.
   Fotograaf
  ARNHEM - De Amerikaanse film Hacksaw Ridge van de Amerikaanse regisseur Mel Gibson geeft de chaos van oorlog 'ontzettend goed weer'. Dat vindt oorlogsveteraan Marco Kroon.

  De film draait vanaf donderdag 3 november in Nederlandse bioscopen. Kroon bekeek de film woensdagavond in Stadsbioscoop Rembrandt in Arnhem, samen met veel andere oudgedienden.

  Redder
  Ze waren daar op uitnodiging van het Veteraneninstituut. De film gaat over de Amerikaanse militair Desmond Doss, die tijdens de slag om Okinawa in Japan als medisch verpleegkundige 75 man redde.

  Hij ontpopt zich in de film als een christen voor wie het gebod 'Gij zult niet doden' geen holle frase is. Tot wanhoop van commandanten en kameraden weigert hij een wapen aan te raken. Tegelijkertijd verkondigt hij het geloof dat oorlog gerechtvaardigd is tegen het kwaad in de wereld.

  Onbegrip
  Die tweeslachtige houding stuit op onbegrip en mondt uit in bespotting en vernedering. Aan het eind van de film slaat de stemming om, als hij zijn zwaargewonde kameraden uit de hel heeft gered. „Diep respect voor de hospiks (medisch verpleegkundigen, red.)", concluderen de Arnhemse veteranen Kees Smit en Henk van de Pol.

  Vrienden
  Marco Kroon herkent de rivaliteit tussen de mannen in het leger maar ook de omslag daarvan in de strijd. „Als het erom spant, worden de grootste vijanden vrienden.”

  Uitgelichte video

  Afbeelding

  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties